Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skrifter från Juridiska institutionen vid Umeå universitet (del 27)
Antal sidor
389
Utgivningsdatum
2012-08-27
Upplaga
1
Förlag
Iustus
Dimensioner
246 x 170 x 30 mm
Vikt
946 g
SAB
323.44809485,Oc.01
ISBN
9789176788240
Sekretess och tystnadsplikt inom offentlig och privat hälso- och sjukvård : ett skydd för patientens personliga integritet (inbunden)

Sekretess och tystnadsplikt inom offentlig och privat hälso- och sjukvård : ett skydd för patientens personliga integritet

Inbunden Svenska, 2012-08-27
499
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det är av största vikt att patienten känner förtroende för hälso- och sjukvården och för att de uppgifter som hon lämnar om sig själv kommer att hemlighållas. En patient som inte känner ett sådant förtroende kan välja att inte berätta allt. Vissa personer kanske till och med undviker att söka vård av rädsla för att uppgifter om dem kan komma att spridas till utomstående. Ett bristande skydd för integritetskänsliga uppgifter kan i förlängningen leda till att medborgarnas förtroende för hälso- och sjukvården minskar eller rent av försvinner. Skyddet för patientens personliga integritet är således av grundläggande betydelse inom området hälso- och sjukvård.

Reglerna om sekretess inom offentlig hälso- och sjukvård samt om tystnadsplikt inom privat hälso- och sjukvård syftar till att utgöra ett skydd för patientens personliga integritet. Avhandlingens övergripande syfte är att undersöka och analysera lagstiftarens intentioner med och den rättsliga konstruktionen av dessa regler ur patientens integritetsperspektiv. I denna avhandling diskuteras konstruktionen av patientens integritetsskydd, förutsättningarna för genombrott i integritetsskyddet, patientens integritetsskydd gentemot närstående samt centrala begrepp som till exempel hälso- och sjukvård, hälso och sjukvårdspersonal, tystnadsplikt och sekretess. Även de skillnader som finns mellan offentlig och privat hälso- och sjukvård diskuteras. Analysen visar bland annat att konstruktionen av regelverket inte överensstämmer med lagstiftarens intentioner att regleringen av integritetsskyddet ska tillförsäkra patienten ett starkt skydd för den personliga integriteten.

Analysen visar också att lagstiftarens intentioner att integritetsskyddet ska vara lika mellan offentlig och privat hälso- och sjukvård inte syns i regelverket.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sekretess och tystnadsplikt inom offentlig och privat hälso- och sjukvård : ett skydd för patientens personliga integritet
  2. +
  3. Patientlagen : en kommentar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Patientlagen : en kommentar av Lars-Åke Johnsson (häftad).

Köp båda 2 för 1097 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulrika Sandén

Bloggat om Sekretess och tystnadsplikt inom offentli...