På topplistor
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2015-03-30
Upplaga
4
Förlag
Iustus
Dimensioner
242 x 165 x 20 mm
Vikt
499 g
SAB
Oeakb-c
ISBN
9789176788967
Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap (häftad)

Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2015-03-30
389
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Rätt arv handlar om hur en avliden persons kvarlåtenskap ska fördelas; en fråga som i alla tider har tilldragit sig uppmärksamhet. Många har intresse, berättigat eller inte, av att få del av den efterlämnade egendomen. Reglerna om arv och testamente anger hur man ska gå tillväga i denna situation. De ger uttryck för en avvägning mellan olika intressen; arvingarna och i synnerhet barnens intresse av kvarlåtenskapen, en efterlevande makes eller sambos intresse av att få behålla det gemensamma hemmet intakt samt arvlåtarens intresse av att genom testamente få förfoga över sin egendom efter eget huvud.

I Rätt arv beskrivs bl.a. arvsordningen och förutsättningar för arv samt skyddet för en efterlevande make, både genom giftorätt och arvsrätt. Vidare behandlas efterarvsrätt, testamentsrätten samt förmånstagarförordnanden i försäkring. Boken innehåller en genomgång av de frågor som ett arvskifte aktualiserar. I ett avslutande kapitel uppmärksammas några successionsrättsliga frågor av rättspolitiskt intresse - är reglerna om arv och testamente avpassade för vår tid?

Rätt arv är främst avsedd att vara en lärobok för studerande på juristlinjernas grundutbildning. Boken har emellertid också stort värde för alla med ett yrkesmässigt eller privat intresse av successionsrättsliga frågor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap
 2. +
 3. Barnrättens grunder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Barnrättens grunder av Johanna Schiratzki (häftad).

Köp båda 2 för 680 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Utmärkt vägledning för den som orkar promenaden
  Ingmar Hedman, 31 januari 2018

  Arv är komplex materia. Goda författare med äkta sakkunskap kan dock göra det svåra tydligt. Boken
  gör dig inte till "arvsspecialist". Därtlll erfordras också mycket praktisk erfarenhet och kännedom om rättspraxis. Även för lekmän ger denna bok en stabil grund, som underlättar diskussionen med arvsproffs om sådana blir aktuella. Att läsa boken (kurslitteratur på juristlinjen) till en tentamen på området är en större uppgift, men även med en lägre ambitionsnivå är basala juridikkunskaper m... Läs hela recensionen

 2. Värsta man läst
  Emma, 12 november 2015

  Varje dag ångrar jag att jag började läsa juridik och min ånger förstärktes när jag läste denna bok. Arvsrätt är ointressant.

  Det bästa med boken var att den lindrade mina sömnsvårigheter. Bara jag läste en sida somnade jag.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap