Condorcets misstag : hoten mot staten och demokratin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
379
Utgivningsdatum
2017-09-28
Upplaga
1
Förlag
Weyler Förlag
Medarbetare
Michaelsdotter, Elin (form)
Dimensioner
192 x 140 x 34 mm
Vikt
480 g
SAB
Oc
ISBN
9789176810743
Condorcets misstag : hoten mot staten och demokratin (inbunden)

Condorcets misstag : hoten mot staten och demokratin

(17 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-09-28

Slutsåld

Nicolas de Condorcet (1743-94) var en betydande upplysningsfilosof under franska revolutionen, men han gjorde ett allvarligt misstag. Han trodde att när människorna en gång hade nåtts av upplysningens ideer, så förblev de för all tid upplysta.

Det ödesdigra felet blir utgångspunkten för Per Molander som i sin nya bok visar att demokrati, jämlikhet andra centrala värden hela tiden måste försvaras för att inte vittra bort. Här räcker varken egenintresse eller civilsamhälle: det krävs en väl fungerande stat. Hoten mot den demokratiska staten är reella: från auktoritära europeiska ledare, från en amerikansk höger som attackerat staten i femtio år och nu har en president som sätter hoten i verket; från en religiös fanatism som inte erkänner någon världslig stat. Men också från en svensk politisk kultur som låtit marknaden göra stora inbrytningar på områden där staten tidigare garanterade kvalitet och styrning, som t ex skolan.

I en tidigare bok, Ojämlikhetens anatomi, beskrev Molander hur ojämlikhet i ett marknadsstyrt samhälle växer av egen kraft i frånvaro av fördelningspolitik, här vidgar han perspektivet till att gälla själva fundamenten för det demokratiska samhället.

Per Molander är fristående författare och samhällsdebattör, men han har en lång karriär inom offentlig förvaltning bakom sig.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Condorcets misstag : hoten mot staten och demokratin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Årets viktigaste bok?
    Kjell Arvedson, 5 januari 2018

    Folkbildande i ordets bästa mening. En personligt hållen men synnerligen väl researchad idéhistorisk exposé som landar i en svidande kritik av den politik, och det sätt att driva politik, som präglar vår tid. En lisa för själen för oss som förstått att något är i grunden fel, men har svårt att sätta fingret på precis vad. Vi får inte de enkla svaren, men vi får verktyg för den egna tanken. Årets viktigaste bok? Obligatorisk läsning för den som vill påstå sig veta något om samhället. Politiker... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Per Molander