Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2018-01-08
Upplaga
1
Förlag
Weyler Förlag
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
191 x 140 x 20 mm
Vikt
348 g
SAB
Lz Hermele, Kenneth
ISBN
9789176811054
En shtetl i Stockholm (inbunden)

En shtetl i Stockholm

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-01-08
187
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Pojken Kenneth växer upp på 50-talet i en ortodox judisk familj på Söder i Stockholm där de bor i ett halvmodernt hyreshus reserverat för fattiga judar. Modern och fadern har båda flytt till Sverige under åren före kriget, men av olika skäl: modern som ekonomisk flykting, fadern som politisk. Pojkens liv avgränsas av judehuset, hans judiska släkt, den ortodoxa synagogan på S:t Paulsgatan, familjens uteslutande judiska umgänge, hans judiska skola. Han lever i en judisk shtetl, ett samhälle mitt i samhället. I centrum för berättelsen står pojkens omaka föräldrar: modern lever i den fromma judiska traditionen medan fadern vill erbjuda familjen ekonomisk trygghet och en pragmatisk förening av svenskt och judiskt. Hur ska pojken välja? Måste han välja? En shtetl i Stockholm är en bok som förebådar de många berättelser som dagens nya svenskar kommer att författa en dag. Pressröster om En shtetl i Stockholm. "Det är en lagom stram, exakt återhållen bok, som varken väjer för tragiken eller den lilla framgångssagan. Mycket läsvärd" Kristianstadsbladet "Som alltid med självbiografier är risken för nostalgi överhängande. Men Hermele är ingen nostalgiker. För det första får både hans egna och föräldrarnas dåliga sidor ta stor plats [...]. För det andra vet han att han skriver för framtiden att många nyanlända svenskar kommer att skriva liknande böcker, med lika eller ännu mer hårresande historier om svårigheten att få asyl i ett land som bara tar emot en när det passar." Dagens Nyheter "Levande och kaxig roman om en judisk uppväxt" SvD Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig. Han bor och verkar i Göteborg. Detta är hans debut som berättare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En shtetl i Stockholm
 2. +
 3. Mammorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mammorna av Alexandra Pascalidou (inbunden).

Köp båda 2 för 386 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En shtetl i Stockholm. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Judiskt liv
  Peter, 22 mars 2018

  Skildrar varmt och nära en gemenskap som uppenbarligen består även efter att berättaren fjärmat sig från flera grundläggande inslag i den.

 2. Så varm och så mänsklig
  Mikael Gabrielsson, 2 februari 2018

  En familjeberättelse om livet i Stockholm i en tid som många av oss säkert kan känna igen sig i. En varm och mänsklig skidring av en familj och relationerna i den. Ser fram emot Kenneth Hermeles nästa bok.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om En shtetl i Stockholm