Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2018-03-08
Förlag
Weyler Förlag
Dimensioner
195 x 145 x 25 mm
Vikt
470 g
SAB
Lz Åström, Sverker
ISBN
9789176811092
Diplomaten (inbunden)

Diplomaten

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-03-08
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Sverker Åström är den klarast lysande stjärnan i svensk diplomati under det kalla kriget. Han inträdde i Utrikesdepartementets tjänst 1939 och avslutade sin bana som ambassadör i Paris 1982. Däremellan var han bland annat Sveriges FN-ambassadör och kabinettsekreterare under en rad socialdemokratiska regeringar. Han stod Olof Palme nära.

Men trots att han så länge var en offentlig person och på sena dagar skrev sina memoarer har stora delar av hans liv förblivit höljda i dunkel. Så till exempel hans studieår vid universiteten i Kiel och München under trettiotalet och hans roll i de tafatta försöken att utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

Anders Sundelin, som följt Sverker Åströms karriär ända sedan han skrev en uppmärksammad biografi över Stig Wennerström (1999) har grävt i arkiv, intervjuat kolleger och tecknar i Diplomaten ett porträtt i helfigur av mannen som på många sätt representerade svensk utrikespolitik under nära ett halvt sekel.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Diplomaten
 2. +
 3. Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommunistisk diktatur

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommu... av Peter Kadhammar (inbunden).

Köp båda 2 för 422 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Diplomaten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Inte ointressant trots allt...
  EFH, 22 maj 2018

  Egentligen har denna bok ett ganska hopplöst och kanske också moraliskt tveksamt upplägg. Jag tror inte att Sverker Åström hade uppskattat denna bok. Anledningen är att det förekommer dels påståenden om att Åström inte öppet redovisade sina tysklandssympatier under trettiotalet, vilket är förståeligt, dels obevisade antydningar om att Åström spelat en mindre positiv roll i vissa politiska händelser.

  Det är ingen vanlig biografi. Boken beskriver viktiga politiska händelseförlopp över... Läs hela recensionen

 2. Falsk marknadsföring!
  Anna Birgitta (Hemma), 27 april 2018

  Välskriven men varför låtsas att den är en biografi över en mystisk diplomat? Flera gånger framhåller författaren att Åström inte vill prata om sitt liv men ändå fortsätter texten. Det är snarare en exposé över
  efterkrigstidens händelser. Det kunde ha varit intressant om det inte redan hade funnits så mycket skrivet om den perioden.

 3. Getingen?
  LRB, 27 april 2018

  Mycket intressant bok. Författaren har bara skrapat på ytan. Plats för doktorsavhandlingar. Vad står det om honom i Stasi-arkivet?
  Ryssarna bör ha haft minst två hållhakar på honom, om de var intresserade.
  Men hur har han kommit undan? Finns det överhuvudtaget någon annan svensk som har läst kurser på två nazi-universitet med nazi-stipendium?

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Diplomaten