Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2018-08-03
Upplaga
1
Förlag
Weyler Förlag
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
195 x 150 x 25 mm
Vikt
482 g
SAB
Lz Zaremba, Maciej
ISBN
9789176811252
Huset med de två tornen (inbunden)

Huset med de två tornen

(12 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-08-03
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
 

Maciej Zaremba växer upp i ett kommunistiskt Polen utan att träffa några kommunister. Hans värld är människorna i huset med de två tornen. Fadern, krigsveteran och sjukhuschef, trettio år äldre än modern, båda två psykiater. Ingen talar om det förflutna. Ingen talar heller om framtiden, för inget kan där bli annorlunda. Man vet vilket år man får råd med teve och vad som kommer ur den, ty historien står lika stilla som priserna. »Man måste ha levt med det för att förstå hur mycket frid det finns i hopplösheten.«

Allting förändras våren 1968. Studenterna i Warszawa gör uppror, regimen svarar med batonger och hets mot judar. Den unge Maciej hittar på ett eget sätt att trotsa kommunismen. Och på hösten samma år kommer hans mor in i hans rum: »Vi måste härifrån. Jag är judinna.«

Det tvära kast i Maciejs liv som flykten till Sverige innebar är prismat för hans barndomsminnen. Själsfriden som kom ur ovetskapen om moderns öde och en förtigen polsk historia är för alltid över. Idag, femtio år senare, är det dags att följa spåren bakåt. Vad var denne unge man gjord av? Moderns tystnad? Faderns närmast aristokratiska frihetsbehov? Polsk nationalism? Förälskelser, falska myter och sanna legender?

Maciej Zaremba är författare och journalist på Dagens Nyheter, belönad med de allra främsta journalistpriserna. Hans reportageböcker om de tvångssteriliserade kvinnorna, skolan, den svenska skogen och senast sjukvårdens kris har inte bara väckt debatt utan ofta lett till politiska förändringar. I Huset med de två tornen granskar han sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare granskat det svenska samhället.


 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Huset med de två tornen
  2. +
  3. Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mannen i skogen : en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Huset med de två tornen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Omskakande
    Gunilla, 11 oktober 2018

    Mycket gripande och berörande skildring av författarens föräldrars liv och bakgrund. Antisemitism under och efter WW2 i Polen ger sorgset eko till nutida rasism och främlingsfientlighet, tyvärr har bokens beskrivning av detta inte berörts i andra recensioner, tycker jag. Zarembas språk är njutbart, dock ibland lite hemlighetsfullt och kryptiskt - man måste läsa med koncentration. Svåra erfarenheter tenderar att sätta spår i flera generationer - detta berör författaren endast summariskt. En viktig bok!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Huset med de två tornen