Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2019-05-06
Förlag
Weyler Förlag
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
178 x 110 x 13 mm
Vikt
142 g
SAB
Lz Hermele, Kenneth
ISBN
9789176811757
En shtetl i Stockholm (pocket)

En shtetl i Stockholm

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2019-05-06
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Pojken Kenneth växer upp på 50-talet i en ortodox judisk familj på Söder i Stockholm där de bor i ett halvmodernt hyreshus reserverat för fattiga judar. Modern och fadern har båda flytt till Sverige under åren före kriget, men av olika skäl: modern som ekonomisk flykting, fadern som politisk. Pojkens liv avgränsas av judehuset, hans judiska släkt, den ortodoxa synagogan på S:t Paulsgatan, familjens uteslutande judiska umgänge, hans judiska skola. Han lever i en judisk shtetl, ett samhälle mitt i samhället. I centrum för berättelsen står pojkens omaka föräldrar: modern lever i den fromma judiska traditionen medan fadern vill erbjuda familjen ekonomisk trygghet och en pragmatisk förening av svenskt och judiskt. Hur ska pojken välja? Måste han välja? En shtetl i Stockholm är en bok som förebådar de många berättelser som dagens nya svenskar kommer att författa en dag. Pressröster om En shtetl i Stockholm.

"Det är en lagom stram, exakt återhållen bok, som varken väjer för tragiken eller den lilla framgångssagan. Mycket läsvärd"
Kristianstadsbladet

"Som alltid med självbiografier är risken för nostalgi överhängande. Men Hermele är ingen nostalgiker. För det första får både hans egna och föräldrarnas dåliga sidor ta stor plats [...]. För det andra vet han att han skriver för framtiden att många nyanlända svenskar kommer att skriva liknande böcker, med lika eller ännu mer hårresande historier om svårigheten att få asyl i ett land som bara tar emot en när det passar."
Dagens Nyheter

"Levande och kaxig roman om en judisk uppväxt"
SvD

Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig. Han bor och verkar i Göteborg. Detta är hans debut som berättare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En shtetl i Stockholm. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En annorlunda uppväxt på Söder
  BertilNo, 16 mars 2021

  Ger en inblick i författarens uppväxt på Södermalm.
  Vet genom andras vittnesmål att det inte var helt
  enkelt att vars jude ens i vårt land på 30-, 40- och
  50-talet.

Visa alla 1 recensioner