Bokrecensioner III 2008-2013 (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
146
Utgivningsdatum
2018-11-23
ISBN
9789176835111
Bokrecensioner III 2008-2013 (e-bok)

Bokrecensioner III 2008-2013 (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2018-11-23
99
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Att ge ut en antologi med bokrecensioner kan äga sin egen problematik. Hur intressant kan det vara att återge redan uttalade 'visdomsord' om enskilda böcker? Är inte 'tyckandet' dagsfärsk vara? Har inte sådana texter ett bäst-före-datum? Ja det kan tyckas så men enligt min uppfattning om det här med att recensera böcker så ser jag det inte som en envägskommunikation, att recensionen enbart är en monolitisk utsaga, en engångsdeklaration. Den kan också vara en påbörjad dialog med och mellan författare och läsekrets.
Om man som litteraturkritiker recenserar en bok så ger man sin egen tolkning, naturligtvis varken allenarådande eller ens slutgiltig. Varje omläsning transformeras genom ett nytt medvetande då vi människor förändras över tid. Därför kan en återläsning av en 'gammal läsning' ge nya impulser och ny upplevelse av samma bok.

I denna antologiseries tredje del finns 51 av mina recensioner under 2009-2010. Bland andra följande: 13 november 2009 Björn Cederberg Berlinmuren. Berättelser om en plats och ett tillstånd, Mormor; 22 november 2009 Jan Wolf-Watz. Vilhelm Hammershois väg H:ström; 29 november 2009 Henry David Thoreau Fågeldagbok- anteckningar om fåglar och natur Ellerströms; 29 november 2009 Paola Gemma Francesca Russo En säck full av Gud Mormor; 1 december 2009 Claes Hylinger Utan ärende Albert Bonniers; 12 december 2009 Margareta Renberg Tröst för ett tigerhjärta Norstedt; 24 januari 2010 Don DeLillo Ratners stjärna Atlantis förlag; 18 februari 2010 Valentin Groebner Personbevis. Passets födelse i medeltidens Europa Glänta; 15 mars 2010 Herta Müller Redan då var räven jägare Wahlström & Widstrand; 27 mars 2010 Zhao Ziyang Statens fånge Norstedts; 6 april 2010 Bengt Jangfeldt Språket är Gud. Anteckningar om Joseph Brodsky Wahlström & Widstrand; 3 maj 2010 Stig Saeterbakken Lämna mig inte Vertigo Love m.fl
Detta är tredje utgåvan i en serie antologier med recensioner jag skrivit under åren 2008-2013 i Tidningen Kulturen.
Text ©Benny Holmberg: litteraturkritiker, recensent, essäist, medlem i Författarförbundet. Utgivit ett antal egna böcker, medverkat i antologier och tidskrifter med noveller, essäer, gjort skönlitterära radioföljetonger och resedokumentärer för Radio P4. Medverkat på DN-debatt och i debatter i SVT och TV4.
Omslag/illustration ©Monika Lind-Holmberg: Konstnär, illustratör, grafisk formgivare, skribent.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Bokrecensioner III 2008-2013