Bokrecensioner IV 2008-2013 (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
145
Utgivningsdatum
2018-12-12
ISBN
9789176835470
Bokrecensioner IV 2008-2013 (e-bok)

Bokrecensioner IV 2008-2013 (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2018-12-12
99
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Att ge ut en antologi med bokrecensioner kan äga sin egen problematik. Hur intressant kan det vara att återge redan uttalade 'visdomsord' om enskilda böcker? Är inte 'tyckandet' dagsfärsk vara? Har inte sådana texter ett bäst-före-datum? Ja det kan tyckas så men enligt min uppfattning om det här med att recensera böcker så ser jag det inte som en envägskommunikation, att recensionen enbart är en monolitisk utsaga, en engångsdeklaration. Den kan också vara en påbörjad dialog med och mellan författare och läsekrets.
Om man som litteraturkritiker recenserar en bok så ger man sin egen tolkning, naturligtvis varken allenarådande eller ens slutgiltig. Varje omläsning transformeras genom ett nytt medvetande då vi människor förändras över tid. Därför kan en återläsning av en 'gammal läsning' ge nya impulser och ny upplevelse av samma bok.
I denna antologiseries fjärde del finns 51 av mina recensioner under 2010-2011. Bland andra följande: 17 juni 2010 Maura Dooley Att kyssa en kvarleva Dikter i urval och översättning av Roy Isaksson Celanders förlag; 19 juli 2010 Akiko Yosano Trassligt hår ellerströms; 26 juli 2010 Tobias Dahlkvist Förtvivlans filosofi ellerströms; 29 juli 2010 Grzegorz Flakierski Statskuppen i Norrland Mandatus bokproduktion; 13 september 2010 Christer Hermansson Ich bin ein Bibliothekar! Kulturchefen Tusculum förlag; 15 september 2010 Barbro AlvingPersonligt. Dagböcker & brev Band 1: 1927-1939 Band 2: 1940-1959 Gidlunds förlag; 28 oktober 2010 Markis de Sade Juliette, eller lastbarhetens fördelar Del III-IV Vertigo förlag
1 december 2010 Birger Norman Ådalen 31 Murbruk förlag; 12 december 2010 Staffan Westerberg Elvaåringen. En självbiografisk resa Black Island Books; 18 februari 2011 Edith Södergran Aforismer Ellerströms m.fl
Detta är tredje utgåvan i en serie antologier med recensioner jag skrivit under åren 2008-2013 i Tidningen Kulturen.
Text ©Benny Holmberg: litteraturkritiker, recensent, essäist, medlem i Författarförbundet. Utgivit ett antal egna böcker, medverkat i antologier och tidskrifter med noveller, essäer, gjort skönlitterära radioföljetonger och resedokumentärer för Radio P4. Medverkat på DN-debatt och i debatter i SVT och TV4.
Omslag/illustration ©Monika Lind-Holmberg: Konstnär, illustratör, grafisk formgivare, skribent.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Bokrecensioner IV 2008-2013