BRUKSSTADEN II (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
169
Utgivningsdatum
2019-06-11
ISBN
9789176838273
BRUKSSTADEN II (e-bok)

BRUKSSTADEN II (e-bok)

Stinsen Manfred Janssons minnen och berättelser

E-bok (EPUB), Svenska, 2019-06-11
99
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Detta är berättelsen om Bruksstaden uppbyggd på vandringshistoriernas subjektiva utvikningar med underliggande sanningshalters hältor och intrikata undermeningars vidlyftigheter sammanlänkade av sidoberättelsers mörka djup och svindlande höjdpunkter.
Allt nedtecknat och sammanfattat av den pensionerade stinsen Manfred Jansson
Här finns ingen huvudintrig annat än själva livet med oändliga utlöpor insnärjda i ett evigt nystande i livsrebusarna. Här rör sig människor i sina levnadsberättelser med dess intrikata utsvävningar i trassligt maskiga nät av mänsklighet utan att reflektera över att de är inbegripna i just i dessa invecklade sammanhang.
Deras närvarokänsla är djupt rotad i den konkreta tillvaron i staden vid älven med arbetet som det centrala utfört på någon av arbetsplatserna Järnbruket, Aluminiumverket, Kloratfabriken, Cementfabriken, Sågen, Lasarettet, 'Mosfabriken', och Centralskolan. Nöjets lustfyllda seanser genomlevs bland annat på Sandbackens dansbana, Stadshotellets bakficka, Folkets Park förlustelser eller i filmåskådandet på någon av de tre biograferna Rio, Kvarnen eller Central.
Till allt detta lägges mindre arbetsplatserna som Mor i Gropens sybehörsaffär, systrarnas Södermans Garnaffär, klädhandlare Tjäders konfektionsaffär Tjäders kläder, Ågrens Ur&Optik, Rosengrens bokhandel, Stig Daléns tobaks-och tidningskiosk, Frukt-Nisse giftgröna fruktstånd, Korv-Anders korvkiosk och Eva Gustavssons mera ålderstigna dito, den förra med moderniteter som dusch, designad front, vidstående sittbord med vidhängande stolar och som nymodighet mosbricka att medtaga i påse, den senare kär i all sin robusta fyrkantighet med fast rykte som matig och därtill Taxistationen med de fyra chaufförerna vägande fläsk på sina stolar i ivrigt sittande väntan på kunder.
Text ©Benny Holmberg: litteraturkritiker, recensent, essäist, medlem i Författarförbundet. Utgivit ett antal egna böcker, medverkat i antologier och tidskrifter med noveller, essäer, gjort skönlitterära radioföljetonger och resedokumentärer för Radio P4. Medverkat på DN-debatt och i debatter i SVT och TV4.
Omslag ©Monika Lind-Holmberg: Konstnär, illustratör, grafisk formgivare, skribent. Medlem i Svenska Konstnärsförbundet och Konstnärernas kollektivverkstad.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om BRUKSSTADEN II