Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Fem pärlor till jungfruns krona (del 3)
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2011-09-05
Förlag
Isaberg förlag
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
170 g
SAB
Hc
ISBN
9789176948415

Fem pärlor till jungfruns krona. Änkan

(47 röster)  |   Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2011-09-05
79
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Gertrauds älskade make Nils Skräddare får blodförgiftning och dör och Gertraud är mycket olycklig.

Så fort Gertrauds sorgetid är över kommer Måns Vågmästare och friar till henne. Gertraud säger nej till giftermål, men Måns envisas. Han utpressar Gertrauds son Johannes, som kommer att dö om inte Gertraud gifter sig med Måns. Hon väger sitt liv mot Johannes, eftersom hon är säker på att Måns vill slå ihjäl henne. Johannes säger att om nu bara Gertraud inte är lika obstinat som Hannele (Måns förra hustru), så behöver Måns aldrig aga henne.

Måns kommer på besök, och försöker kyssa Gertraud. Han slår henne så det blir märken i ansiktet och i hastigheten sticker hon honom i halsen, med sin nål. Nålen som sitter kvar i Måns hals, orsakar en blodpropp och han blir halvsidigt förlamad.

Måns piga går till Gertraud och ber henne ta ut nålen, för nu är Måns döende. Gertraud hävdar att där inte finns någon nål, men följer med till hans dödsbädd. Han ljuter en obehaglig död och Gertraud plockar i smyg ut nålen.

Så småningom förstår Gertraud att hon ska dö. Madonnan väntar på henne. Nu finns inte längre något Mariaaltare i Bykyrkan, utan hon gör ett bårtäcke som ska ligga över hennes kista. Hon syr fast de fyra pärlor hon fått, medan hon minns hur var och en av dem kommit i hennes händer. Sedan lossar hon den vackra rosa pärla som hela tiden suttit på rosenkransen hon fick av sin mor den dagen mamman dog. Den sätter hon mitt fram på Jungfruns krona. Cirkeln är sluten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fem pärlor till jungfruns krona. Änkan
  2. +
  3. Fem pärlor till jungfruns krona. Hustrun

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fem pärlor till jungfruns krona. Hustrun av Maria Gustavsdotter (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fem pärlor till jungfruns krona. Änkan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Här har vi kommit fram till den sista delen i...
    Berit Johnson, 15 april 2013

    Här har vi kommit fram till den sista delen i trilogin, Fem pärlor till Jungfrun. I denna dör den älskade maken o livet som änka börjar. På 1500-talet kunde inte kvinnor bo kvar i sina hus och styra som hon gjort tidigare. Nu går huset över till äldste sonen och hans hustru, och änkan får sitta på undantag. En tid av vila för den nyblivna änkan börjar. Äntligen tror hon att hon ska få leva i lugn och ro med sitt broderi, men där bedrar hon sig. Äldste sonen har en friare på lut. Han och framf... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maria Gustavsdotter