Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2016-10-21
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
210 x 135 x 26 mm
Vikt
486 g
SAB
Lz Borgström, Ulf
ISBN
9789176970157
Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd (häftad)

Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd

(8 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad, Svenska, 2016-10-21
75
Finns i lager! Kommer snart. Förboka gärna.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Han sitter förmodligen och planerar fortsatta åtgärder." Leif GW Persson i Veckans brott om tiden i fängelset.

I slutet av april 2016 släpptes den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fri från sitt fängelsestraff. Han har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för tre. Notan för de bränder han har varit misstänkt för, spaningen och rättegångskostnaderna uppgår till minst en miljard kronor. Vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag? Svaren får vi i denna dokumentära bok som också ger en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen.

Med 1 000 timmars research bakom sig har författarna gjort en djupdykning i Ulf Borgströms liv. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner får vi veta hur hans barndom såg ut i ett splittrat hem präglat av misshandel och övergrepp. Utifrån samtal med polis och räddningstjänst, åklagare, vittnen, förhörsprotokoll och domar levandegörs bränderna. Författarna ifrågasätter rättssystemets förmåga att binda någon till bränderna och presenterar ny bevisning och en alternativ metod för hur man skulle kunna väcka åtal mot honom för bränder som ännu inte är preskriberade.

En sann berättelse om svek, hämnd och om ett misslyckande av samhället.

Om författarna:

David Widlund är utbildad elektriker, brandingenjör och brandutredare. Han har i många år arbetat inom kommunal räddningstjänst, bland annat som befäl i utryckning och som brandutredare. David är författare till boken Elektricitet och bränder med inriktning på brandutredning.

Monica Walldén är född 1972 och är journalist, tidskrifts- och förlagsredaktör specialiserad på brand- och miljöfrågor. Gryningspyromanen är hennes första bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd
 2. +
 3. Ända in i märgen : en sann berättelse om en bruten nacke, ett liv i spillror och vägen tillbaka

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ända in i märgen : en sann berättelse om en bru... av Annika Taesler (inbunden).

Köp båda 2 för 134 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärt!!!
  Elin , 21 november 2016

  En mycket gedigen och välskriven bok. Författarna ger oss en inblick i en traumatiserad och trasig uppväxt på ett respektfullt sätt. Boken genomsyras av Ulf Borgströms katt och råttalek med rättsväsendet och den stora frågan är om och när nästa brand blir?

 2. En MYCKET intressant berättelse
  Bengt J, 16 november 2016

  Boken som är välarbetad och innehåller mycket intressanta faktauppgifter, visar hur bitterhet och svek kan ge så mycket hämndbegär. Läs den!

 3. En välskriven bok jag kan rekommendera till andra
  Dansv, 16 november 2016

  Författarna har i denna bok angripit historien från ett perspektiv som gör den väldigt intressant. Där människoöden vävs ihop med hur samhället bidrog till denna historia om gryningspyromanen.

  En välskriven bok jag kan rekommendera till andra att läsa.

 4. Väldigt intressant historia!
  Axel, 4 november 2016

  Väldigt intressant läsning om en människa som tar ut sin ilska på samhället genom att sätta skräck i allmänheten genom fruktansvärda bränder.

 5. "Hett" boktips
  Kim, 4 november 2016

  Mycket läsvärd och välskriven bok med en fascinerande, skrämmande och obehaglig historia som griper tag i en direkt. Författarna beskriver "Gryningspyromanen" på ett väldigt välnyanserat sätt där man som läsare får följa hans eldhärjade spår genom livet.

 6. Intressant!
  Susanne, 30 oktober 2016

  En mycket intressant och välskriven bok om ett människoöde som blev ett samhällsöde. En bok jag kan rekommendera andra att läsa!

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Gryningspyromanen : en berättelse om hämnd