I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
516
Utgivningsdatum
2018-11-15
Förlag
Hoi Förlag AB
Dimensioner
182 x 113 x 35 mm
Vikt
285 g
SAB
Lz Söderblom, Helge
ISBN
9789176970911
I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom (pocket)

I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2018-11-15
79
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vem var han, Helge Söderblom, som dog den 7 januari 1932 på Ulleråkers mentalsjukhus i Uppsala, dagen före sin 36-årsdag? Bara ett halvår tidigare hade hans berömde far ärkebiskopen Nathan Söderblom gått bort och landssorg utlysts.

I Helges texter möter vi en skicklig stilist och träffsäker berättare, en skådespelare och posör, men också en man med ett barns bekräftelsebehov sida vid sida med en djup klarsynthet när det gäller hans eget och familjens liv. Han brottas med en sexualitet som inte accepteras och livsval som inte får göras i den påpassade ärkebiskopsfamiljen.

Omi Söderblom som är barnbarn till Helge sökte efter information om en farfar som det var märkligt tyst om under hennes uppväxt, och på besynnerliga vägar blev hon ägare till en ask med hans papper. Till Helges texter har Omi Söderblom skrivit en introduktion och analys av det hon funnit under sitt sökande.

I skuggan av Nathan är en mycket gripande biografi om en av vår tids största familjedramer.

Om författaren
Omi Söderblom, född i Uppsala 1950, är domare i Svea hovrätt och barnbarnsbarn till ärkebiskop Nathan Söderblom. I sin kritikerrosade författardebut delar hon med sig av sin släkthistoria och tecknar ett gripande porträtt av sin farfar, Helge Söderblom, Nathans och Annas äldste son. Omi har gått igenom ett gediget material i sin research - brev, böcker och artiklar.

Sagt om boken:

Vilken fantastisk bok! Som föll ner som en bomb. Det skär genom märg och ben att läsa Helge Söderbloms beskrivning av sin egen korta och smärtfyllda levnad.
Maria Schottenius, DN


I skuggan av Nathan är en djupt allvarlig, innerlig och spännande bok. Som gammal Uppsalabo blir jag fascinerad av inblickarna i den berömda ärkebiskopsfamiljen. Som hbtq-person blir jag blir jag både djupt förbannad över hyckleriet i den heliga familjen och imponerad av Helges mod¤
Ulrika Johnsson, QX


Om Helge Söderbloms texter vill jag ärligt vittna, att få självbiografier gripit mig så starkt.
Torgny Nevéus, UNT


En djupt mänsklig bok som är värd en stor och bred läsekrets.
Boken fick högsta betyg hos Bibliotekstjänst, fem av fem.
Bibliotekstjänst genom Inger Littberger Caissou-Rousseau, BTJ-häfte 15, 2014


Jag fick boken på 7-dagarslån och skyndade att läsa: inte visste jag vilken hjälteroll Nathan Söderblom spelade i syn tid? Inte visste jag att hans hustru Anna födde tolv barn? Eller att familjens liv var mer dramatiskt än den mest överdrivna tv-serie - med ständiga clifffangers - och nu är jag där igen. Boken om Söderblomsfamiljen heter "I skuggan av Nathan". Den cirklar runt Helge och hans geniförklarade far, ärkebiskopen, som fick Nobels fredspris 1930 och dog året efter. Helge gick bort ett halvår senare. Det är hans sondotter Omi Söderblom som sammanställt texterna - jag ska inte spoila, men tänk en överspänd Norénsk släkt-historia i samma tidsdräkt som Downtown Abbey, med stora kändisar, kombinera med Torka inte tårar utan handskar, lägg till både tro och tvivel. Det kan bli en succé-serie. Religion är inne.
Pia Naurin, GP
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom
 2. +
 3. En kvinnas själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kvinnas själ av Isabel Allende (pocket).

Köp båda 2 för 118 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bibliotekstjänst BTJ-häfte 15, 2014
  MM, 11 augusti 2019

  Helge Söderblom var den äldste av den på sin tid internationellt kände ärkebiskopen Nathan Söderbloms och hans hustru Annas många barn. Han var begåvad och känslig, men fick ett tragiskt livsöde i skuggan av sina starka och älskade föräldrar. Sondottern Omi Söderblom, domare i Svea hovrätt, återger här Helges omfattande, läsvärda och välformulerade anteckningar om sitt liv, tillsammans med ett par stilistiskt drivna och mycket intressanta kapitel där hon presenterar familjen och dess medlemma... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Omi Söderblom

 • Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma

  Omi Söderblom

    Nytt ljus i ett trauma Raoul Wallenbergs öde och mystiska försvinnande i ett Ungern i upplösning mot slutet av andra världskriget tillhör efterkrigstidens mest omskrivna och omdebatterade politiska händelser. Många böcker och än fler artikl...