Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2018-08-13
Upplaga
1
Förlag
BoD
Illustrationer
Black & white illustrations
Dimensioner
245 x 186 x 12 mm
Vikt
478 g
Antal komponenter
1
Komponenter
Paperback
SAB
Em.05
ISBN
9789176999431
Folkbildning och solidaritet : om uppkomsten av folkhögskolans globala enga (häftad)

Folkbildning och solidaritet : om uppkomsten av folkhögskolans globala enga

om uppkomsten av folkhögskolans globala engagemang

Häftad Svenska, 2018-08-13
229
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Inom folkhögskolan finns en unik inriktning på erfarenhetsutbyte med människor i Syd. Medan internationella utbytesstudier på högskolan huvudsakligen sker i länder på det norra halvklotet, har folkhögskolorna ett vittförgrenat nätverk med folkrörelser, religiösa samfund, NGOs och utbildningsinstitutioner runt om i världens forna kolonier.

Hur kom det sig att den lokalt förankrade folkhögskolan intresserade sig för globala frågor och fattigdomsbekämpning? Boken ger en översikt av folkhögskolornas gradvisa internationalisering efter andra världskriget och redogör för vilka skolor, rörelser och huvudmän som var drivande från mellankrigstidens flyktingmottagande till att starta u-linjer, resandekurser och utvecklingssamarbete med folkbildare i Syd.

Med hjälp av intervjuer med pionjärer, protokoll, tidskriftsartiklar, jubileumsböcker och forskningsrapporter ger författaren en detaljerad beskrivning av sextiotalets politiska uppvaknande i folkhemmet och av folkhögskolornas solidaritetsarbete. Folkhögskolans internationalisering hänger tätt samman med framväxten av svenskt utvecklingssamarbete, vilket ägnas ett eget kapitel i boken.

Flera av de skolor som startade U-linjer 1967 hade tidigare utbildat för mission. Författaren ger oss en inblick i konfrontationer som uppstod på dessa skolors U-linjer i studentrevolternas tid. Boken ger en översikt över väckelserörelser och svensk utlandsmission.

Folkhögskolornas resandekurser har främst varit inriktade mot den afrikanska kontinenten, och framförallt mot Tanzania. Författaren har forskat på de Folk Development Colleges som byggdes upp med hjälp av svenska folkbildare under 1970-talet och har följt skolorna genom tjugo års praktiskt vänskolesamarbete. Boken ger en initierad bild av de tanzaniska folkhögskolornas uppkomst, utveckling och framtidsutsikter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Folkbildning och solidaritet : om uppkomsten av folkhögskolans globala enga
  2. +
  3. Folkbildning & Forskning. Årsbok 2018 - Folkhögskolan 150 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Folkbildning & Forskning. Årsbok 2018 - Folkhög... (häftad).

Köp båda 2 för 446 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Clara Hyldgaard Nankler