Vi (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
217
Utgivningsdatum
2016-07-25
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Sven Vallmark
Originaltitel
My
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
179 x 110 x 14 mm
Vikt
128 g
SAB
Hce
ISBN
9789177011255
Vi (pocket)

Vi

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2016-07-25
69
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
»En av världslitteraturens främsta dystopier.« | SVENSKA DAGBLADET

»Vi är en av nittonhundratalets stora romaner.« | IRVING HOWE

»Zamjatins intuitiva känsla för den irrationella sidan av totalitarismen mänskliga offer, grymheten som självändamål gör Vi överlägsen Huxleys Du sköna nya värld.« | GEORGE ORWELL

Jevgenij Zamjatins Vi [1924] var den första moderna dystopiska romanen - den direkta förebilden till både George Orwells 1984 och Aldous Huxleys Du sköna nya värld.
Boken utspelar sig i en totalövervakad stat innanför glas. En profetisk satir över Stalins Sovjet, där boken förbjöds. Men Zamjatins dystopiska visioner av en framtida övervakningens diktatur tog lika mycket intryck av väst: den första versionen av boken skrevs i England under första världskriget.
Vår tids registrering av allt privatliv har gjort denna ryska klassiker kusligt aktuell. Här i översättning av Sven Vallmark och med ett nyskrivet förord av författaren, översättaren och kritikern Nils Håkansson.

Jevgenij Zamjatin [1884- 1937] var en rysk prosaförfattare, dramatiker, skeppsbyggnadsingenjör och revolutionär. Som författare utmärkte han sig med satiriska berättelser på 1920-talet. Romanen Vi [»My«, 1924] var det första ryska verk som förbjöds av den sovjetiska censuren. 1931 emigrerade han till Paris.

»Fantastisk.« | NEW YORK TIMES

»En lysande roman som inte liknar någonting annat.« | THE TIMES

»En av de bästa!« | NEW YORK REVIEW OF BOOKS
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vi. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Jag vill älska den här boken...
    Mea, 6 februari 2017

    ...men den är så ofantligt tråkig. Jag somnade i varje kapitel trots att de är mycket korta. Berättarstilen fängslar inte alls. Dock är jag glad över att ha läst denna dystopiernas urmoder. Den framtid som Zamjatin beskriver är mycket mörk, men samtidigt fascinerar hans klarsyn.

  2. Skrämmande - men når inte hela vägen
    coola katten, 9 november 2016

    Förstår att det var en viktig bok när dem kom under Stalins tid, den är verkligen skrämmande. Dock så når den ändå inte riktigt fram till mig. Jag har kanske inte fattat allt och bör kanske läsa den igen, jag vet inte. Men böcker i samma kategori som t.ex. Kallocain och 1984 kommer jag in lättare i storyn. För egen del fick jag en känsla av att det låg någonting mellan mig och boken som gjorde att jag aldrig kunde ta min in helt.

Visa alla 2 recensioner