Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Paul Kennet (del 2)
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2016-07-21
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
216 x 145 x 17 mm
Vikt
341 g
SAB
Hc
ISBN
9789177011460

Höstvind & djupa vatten

(11 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-07-21
199
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En av tidernas bästa kriminalromaner

»Välskriven, rolig och vass.« | GÖRAN EVERDAHL, GO'KVÄLL

»Med Höstvind & djupa vatten slog H.-K. Rönblom igenom på riktigt som en av de ledande och den mest litteräre kriminalromanförfattaren. En lysande social skildring av det mindre samhället och dess invånare. Rönbloms bästa bok.« | LENNART HÖGMAN, DAST MAGAZINE

Paul Kennet är tillbaka som läroverkslärare i Sundhamn efter ett års tjänstledighet. Nykterhetsivraren Gerhard Bäck, som arbetar som avläsare på stadens elverk, omkommer plötsligt i vad som antas vara ett pojkstreck.
Eller är det en galnings verk? Händelsen väcker Paul Kennets intresse. Han börjar söka i kretsen av möjliga gärningsmän. Finns det en mördare i ledningen för nykterhetsföreningen Höstvind?
Vid sin sida har han sin syster Susanne i rollen som en nordisk, kvinnlig, sofistikerad doktor Watson.

Höstvind & djupa vatten fick Expressens Sherlockpris när den kom ut, och röstades 1991 fram som »en av de 50 bästa kriminalromanerna genom tiderna« på Världsbibliotekets lista, en omröstning som bland annat Svenska Deckarakademin deltog i. 2015 valdes den till »en av de 100 bästa deckarna genom tiderna« av Lotta Olsson i DN. Boken är den andra i serien om Paul Kennet.

H.-K. RÖNBLOM [1901 -1965] var tillsammans med Maria Lang och Stieg Trenter en av de verkligt stora svenska kriminalförfattarna på femtio- och sextiotalet. Samtidigt var han journalist och politisk redaktör bland annat på Aftonbladet, och hans böcker är skarpa, syrliga skildringar av dåtidens Sverige såväl som uppslukande pusseldeckare i Agatha Christie-traditionen. Död bland de döda [1954] inleder, tillsammans med Höstvind & djupa vatten [1955], Modernistas utgivning av H.-K. Rönbloms romaner.

»Rönbloms böcker är en glädje att läsa. De är intelligent skrivna, med god, lätt ironisk stil och dessutom ofta med ett metaperspektiv, som roar den vana deckarläsaren.« | CARINA BURMAN, SVD

»Återutgivningen av Rönbloms romaner är i varje fall en kulturgärning att tacka för.« | PÄR ALEXANDERSSON, DAST MAGAZINE

»Av de fyra stora i Sverige under femtio- och sextiotalet (Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson och H.-K. Rönblom) är H.-K. Rönblom min favorit. Han är som en mer intelligent och rolig Agatha Christie, om ni kan tänka er en sån, med pricksäkra skildringar av alldeles vanliga människor i en svensk småstad under femtiotalet. Huvudpersonen, doktor Paul Kennet, är en adjunkt som intresserar sig för mordgåtor av rent intellektuella skäl.« | LOTTA OLSSON, DN, väljer Höstvind & djupa vatten till »en av de 100 bästa deckarna genom tiderna«
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Höstvind & djupa vatten
 2. +
 3. Död bland de döda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Död bland de döda av H-K Rönblom (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Höstvind & djupa vatten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Trevlig deckare i 50-talsmiljö
  Carolina Högfeldt, 23 juni 2022

  Denna andra bok om privatspanaren Paul Kennet är betydligt intressantare än den första. Språket och dialogerna flyter på mer naturligt och vi får veta mycket mer om huvudpersonen bl. a. genom dialogerna med hans syster. Personporträtten är fylligare och Paul känns mer som en alltigenom sympatisk figur vars tankar och ideer känns realistiska.

 2. Hemtrevlig deckare
  bs, 4 april 2017

  Jag uppskattar pusseldeckare, och den här är både klurig och hemtrevlig. Inga bloddrypande detaljer, ingen halsbrytande action, utan en bok som lever på en intressant handling. Den har ett, med ålderns rätt, annorlunda språkbruk. Men det, och beskrivningarna av tidsandan, är det som jag tycker är det allra bästa med den.

 3. Bra intrig, men...
  ¿August Strindberg¿, 18 november 2016

  Spännande, om än något omständigt berättad intrig. Väl beskriven tidsanda och karaktärer.Tyvärr drar författarens ålderdomliga och ofta, grammatiskt tveksamma språk ner betyget. Ganska så irriterande! Hade förväntat mig en betydligt bättre prosa från en så pass populär (på den tiden) författare.

  Stig Trenters böcker är mycket mer läsvärda!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av H-K Rönblom