Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2017-02-13
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
213 x 132 x 15 mm
Vikt
321 g
SAB
Rbbaa
ISBN
9789177016182
Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige (storpocket)

Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige

(2 röster)
Storpocket,  Svenska, 2017-02-13
89
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
*Guldskölden 2017: Vinnare av Årets sportbok*

"Det är ett närmast ofattbart arbete. Innehållsrika, rent vackra eller djupt sorgliga, berättelser där fotbollen oftast ter sig som det enda vettiga i en vansinnig värld. Som vanligt är Nivas språk såväl passionerat som korrekt . | Niklas Wahllöf, DN

»Medkänsla och nyfikenhet driver Erik Niva i dessa 33 essäreportage, han skildrar det sociala, politiska och humanistiska som uppstår runt sporten och binder ihop det med enskilda personers öden.« Jenny Maria Nilsson, Svenska Dagbladet

Det sägs ofta att fotbollen är en avspegling av samhället, men i själva verket är det en ganska slapp förenkling. Fotbollen har sin utgångspunkt i de samhällen den kommer ifrån, men den har också sina specifika särdrag.
Machokulturen är till exempel värre inom fotbollen än utanför den. Rasismen och främlingsfientligheten är däremot betydligt större problem på gator och torg än på läktare och i omklädningsrum. Där ses nyanlända flyktingar som den tillgång de är. Där lyckas man förlösa den kraft och potential som annars ofta förvrids till frustration. På många håll växer avstånden mellan människor i vårt samhälle, men runt fotbollsplanen krymper de. Här ryms både stad och landsbygd, gräsrotstänkande och spetsiga elitsatsningar.
Fotbollen har i drygt två decennier varit Sveriges mest inkluderande och bäst fungerande integrationsinstitution - och nu behöver vi den mer än någonsin.
Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige är den efterlängtade uppföljaren - den här gången med fokus på hemmaplan - till Erik Nivas hyllade trilogi om dagens fotbollsvärld: Den nya världsfotbollen [2008], Liven längs linjen [2010] och Utväg: Fotboll [2014].

ERIK NIVA [f. 1978] är en svensk sportjournalist på Sportbladet och Viasat Fotboll. Niva har tilldelats Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden 19 gånger (Årets sportjournalist, Årets krönikör, Årets expert/bisittare och Årets sportblogg), vunnit Publicistklubbens pris Guldpennan [2011] och blivit utsedd till Årets sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb Stockholm [2012].

»Erik Niva får oss att lyfta blicken från tabeller och publiksiffror och levererar knivskarpa analyser av svensk fotboll och dess roll i samhället.« | Magnus Utvik, Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige
  2. +
  3. Vår fotboll

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vår fotboll av Erik Niva (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Niva