Green Girl (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2017-06-09
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Helena Fagertun
Originaltitel
Green Girl
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
216 x 145 x 24 mm
Vikt
503 g
SAB
Hce
ISBN
9789177017004

Green Girl

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2017-06-09
114
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»I korta, intensiva stycken skriver Zambreno sin roman; stenhårda, glimrande som ädelstenar.« | Therese Eriksson, SvD

»Det påminner om franska nya vågen-filmer, om Marguerite Duras distanserade blick.« | Ida Therén, Jönköpings-Posten

»Det är i stort sett omöjligt att lägga boken ifrån sig. Helena Fagertuns översättning är fenomenal med exakt gehör för ordens valörer.« | Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

Ruth är en ung amerikanska i London. Om dagarna jobbar hon på parfymavdelningen på »Horrids«, där hon försöker sälja parfymen Desire. Om kvällarna och nätterna rör hon sig genom en värld som liknar en enda ögonlob riktad mot henne. Men vem är det som berättar hennes historia? Hur ska vi förstå den grymma tydlighet med vilken hon beskrivs?
Kate Zambrenos succéroman Green Girl [2014] har jämförts med moderna klassiker som Sylvia Plaths Glaskupan, Jean Rhys Godmorgon, midnatt! och Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick. Bokens hjältinna pendlar mellan tillstånd av alienation och intensiv närvaro. I filmen om henne själv, som hon oupphörligen har den ambivalenta känslan av att befinna sig i, liknar hennes roll »ett frågetecken, ett mysterium«. Hon gör allt för att spela rollen perfekt.
Green Girl börjar redan framstå som en feministisk klassiker. Boken kom ut första gången 2011, men skrevs om och gavs ut igen: det är versionen från 2014 som tagit kritiker och läsare med storm.
I svensk översättning av Helena Fagertun.

KATE ZAMBRENO [född 1977] är en amerikansk författare som jämförts med såväl Kathy Acker som Elfriede Jelinek och Virginia Woolf. I likhet med den hyllade Hjältinnor [2012] - en hybrid mellan självbiografi, dagbok, essä och roman - iscensätter hon i sin andra roman, Green Girl, en dialog med äldre litteratur ur en kvinnas perspektiv. Green Girl kom ut första gången 2011, men skrevs om och gavs ut igen, och det är versionen från 2014 som tagit kritiker och läsare med storm.

»Golvande läsning.« | Kristin Lundell, Fokus


»Den här boken innehåller smärtsamt träffande formuleringar om att vara ung kvinna, att stå utanför, att vara ständigt betraktad och betrakta sig själv utifrån upplevda blickar... Att lägga ifrån sig boken är omöjligt.« | Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren


»Kate Zambrenos Ruth är litteraturens förlorade flicka. En plågsam, briljant bok.« | Kate Durbin
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Green Girl
  2. +
  3. I Love Dick

De som köpt den här boken har ofta också köpt I Love Dick av Chris Kraus (pocket).

Köp båda 2 för 193 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kate Zambreno