Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
150
Utgivningsdatum
2016-05-04
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
215 x 135 x 15 mm
Vikt
205 g
SAB
Bfk
ISBN
9789177030140
Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration (häftad)

Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-05-04
189
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration Kan levereras innan julafton
På senare år har identitetspolitiken slagit igenom på bred front i Sverige. Det har inneburit att kulturdebatten kommit att handla mer om representativitet än om kvalitet. I allt högre grad har krav formulerats om ökad mångfald inom film, teater, musik och bildkonst.

I Det sista museet diskuterar Johan Lundberg hur identitetspolitiken har kommit att påverka synen på konstarterna. Har konst och litteratur förmågan att tala över etniska gränser och förmågan att beröra trots skillnader mellan kulturskapare och kulturkonsument i sådant som sexuell läggning, kön, etnicitet och klass? I vilken mån är smak beroende av hudfärg och kön, och varifrån kommer ursprungligen idéerna om att estetiska intressen och preferenser är kopplade till sådana faktorer?

I museivärlden har identitetspolitiken lett till att krav har formulerats från kulturbyråkratiskt håll om att museerna bör spegla mångfalden i samhället snarare än att vårda kulturarvet och det vetenskapliga arvet. Museer bör, menar man, präglas av en inkluderande hållning där man lyssnar på besökarnas egna berättelser snarare än att försöka få besökarna att lyssna på historikers berättelser.

Men ökar verkligen toleransen för det annorlunda av att museerna och kulturutbudet speglar nutiden mer än det förflutna? Och om kulturens värde i allt högre grad kommer att mätas i dess förmåga att skapa ett rättvist samhälle, vad finns det då i slutändan kvar av det estetiskt unika, av det som utgör konstens egenart?

Johan Lundbergs Det sista museet är både en sorgesång över den kulturhistoriska mångfaldens undergång, och en undersökning av konstens funktioner i samtiden. Har konsten idag en enande, integrerande, eller en splittrande, segregerande, funktion? Och i vilken mån riskerar en samtidsanpassning av konst- och museivärlden att resultera i enkelspårighet enfald i stället för mångfald? Johan Lundberg är författare, kulturskribent och docent i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. På Timbro förlag har han tidigare givit ut Ljusets fiender (2013). Det sista museet är hans femte bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration
 2. +
 3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Det sista museet : reflektioner om identitetspolitik, kultur & integration. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lysande insikter
  Rodgeir Karlsson, 24 september 2016

  Läsvärt inlägg i kulturdebatten från en bildad författare som kan sin kultur- o idéhistoria. Författaren slår hål på en hel del tankebubblor och felnavigeringar av politiker och marknadsförare som kanske inte är fullt så bildade som författaren. Lite mörkrädd blir man när beslutsfattare är ute på de goda avsikternas gungfly och inte riktigt förstår vad ett museum är. Det är lätt att gå ner sig i tanketräsket! En bok alla med intresse för kulturpolitik borde läsa som motvikt till testuggande dilettanter.

 2. Ett mästerverk
  Hans , 4 juni 2016

  I denna bok redogör Johan Lundberg för den moderna identitetspolitikens rötter i 1800-talets motupplysning och argumenterar, på ett övertygande sätt, för varför den inte går att använda som verktyg för ökad integration och tolerans. Med stilistisk skärpa och enastående idéhistorisk kunskap sätter han den moderna kulturella debatten i ett teoretiskt och allmänmänskligt sammanhang. Rekommenderas till alla som vill förstå sin samtid.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Johan Lundberg

Bokvideo