Religionskollision : majoritet, minoritet och toleransens gränser (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
166
Utgivningsdatum
2017-09-28
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form) / Andersson, Martina (form)
Dimensioner
215 x 140 x 10 mm
Vikt
232 g
SAB
Cmdd.08,Ohdi-c,Ocgk-c
ISBN
9789177030638
Religionskollision : majoritet, minoritet och toleransens gränser (häftad)

Religionskollision : majoritet, minoritet och toleransens gränser

(3 röster)
Häftad Svenska, 2017-09-28
152
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Arabiska sunnimuslimer har i sina hemländer oftast levt i en majoritetskultur. Det egna språket och den egna religionen har varit normerande för hela samhället.

I Europa möter de en sekulariserad kristen majoritetsbefolkning som betraktar religionen som en privatsak.

I Religionskollision lyfter Eli Göndör fram minoritetserfarenhetens betydelse för integrationen.

Eli Göndör är fil. dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern. Han är senior fellow på tankesmedjan Timbro och forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.

"Eli Göndörs bok för in majoritets- och minoritetsperspektivet i svensk samhällsdebatt. Därmed väcks frågor som inte ställts tidigare. Vad händer om invandrare tillhör en majoritetskultur och uppmuntras av staten att bevara sin kultur utan krav på anpassning? Vad händer om en europeisk kristen majoritetskultur, van att dominera sin omgivning, möter en muslimsk majoritetskultur, med samma vana? I varken svensk eller europeisk integrationsdebatt har någon tidigare ställt frågorna och analyserat processerna från ett majoritets- och minoritetsperspektiv så systematiskt. Religionskollision är ett unikt första steg i en ny riktning."

Thomas Gür

Eli Göndörs bok placerar sig mitt i vår alltmer polariserade och infekterade samhällsdebatt. Med sitt karaktäristiskt rättframma sätt lyfter han in majoritets - eller minoritetserfarenhet som ett nytt teoretiskt bidrag till några av samtidens viktigaste frågor om religion, integration och politisk kultur i dagens Sverige. Med utgångspunkt i internationell samhällsforskning navigerar Göndör mellan de extremer som präglar integrationsdebatten. Hans bok är ett försök att mejsla ut en handfast analys av dagens integrationsutmaningar på vilken konstruktiva lösningar kan byggas. Religionskollision är driven, klartänkt och konfrontativ och lär inte lämna någon oberörd.

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap

Eli Göndör har god kunskap om islam, dess olika religiösa förgreningar och politiska uttryck. Han visar dessutom att han förstår frågor som många av oss muslimer i Sverige diskuterar och brottas med i vår vardag. Religionskollision är kontroversiell och utmanande i en rad avseenden, men samtidigt är den en intressant utgångspunkt för fortsatta samtal om muslimers framtid i Sverige."

Salahuddin Barakat är imam och föreståndare för Islamakademin
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eli Göndör