Med skuldkänslan som drivkraft : om svenska Israelvänner och västfiender (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2024-01-15
Förlag
Timbro
Dimensioner
180 x 110 x 19 mm
Vikt
170 g
SAB
Koa
ISBN
9789177034391

Med skuldkänslan som drivkraft : om svenska Israelvänner och västfiender

(2 röster)
Pocket,  Svenska, 2024-01-15
79
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Efter Hamas terrorattack 2023 hade en del debattörer svårt att entydigt fördöma antisemitism, liksom mord och kidnappningar av civila. Debatten om Israel, liksom om till exempel Lars Vilks och Ukrainakriget, har färgats av en uppfattning om västvärldens skuld.

I denna bok tecknas en historisk bakgrund till dessa ställningstaganden. På 1960-talet presenterade intellektuella som Göran Palm och Jan Myrdal en ny syn på världen. Herbert Tingsten hade hävdat att huvudkonflikten i världen var mellan demokrati och diktatur. Palm och Myrdal menade att den viktiga striden istället stod mellan väst och tredje världen.

Med skuldkänslan som drivkraft gavs ut första gången 2017. Till denna utgåva har författaren skrivit ett nytt förord.

Resultatet är utmärkt och kan ses som en fortsättning på Per Ahlmarks tidigare arbeten [ ] Här har Timbro förlag [ ] gjort en betydelsefull insats. Att det galna kvartsseklet verkligen var galet visar också David Anderssons genomgång av böcker och artiklar. - Paulina Neuding, Axess Magasin

För mig är boken spännande läsning [ ] Den ger mig en förhistoria till det som hänt innan jag själv kom in i branschen Håkan Lindgren, Svenska Dagbladet En klargörande, fint balanserad och nyanserad genomgång, lika stimulerande som värdefull. Jag fängslades starkt ej minst för att jag var med de åren och ju efterträdde Lagercrantz som chefredaktör och kulturchef. - Per Wästberg

David Andersson är född 1972 och redaktör på tidskriften Axess. Han har tidigare skrivit böcker om Gunnar Ekelöf, Arthur Koestler och Henry Kissinger. Han utkom 2021 med Vi vill nytt, vi begär plats . Om traditionens vänner och fiender i svensk 1900-talsdebatt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Med skuldkänslan som drivkraft : om svenska Israelvänner och västfiender
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av David Andersson