Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skrifter från juridiska fakulteten i Uppsala (del 141)
Antal sidor
549
Utgivningsdatum
2020-10-29
Upplaga
1
Förlag
Iustus
SAB
Oel,Oeal
ISBN
9789177371281
Svensk yttrandefrihet och internationell rätt: den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten och dess relation till Europakonventionen, EU-rätten och FN:s konvention om medborgerliga och politiska (inbunden)

Svensk yttrandefrihet och internationell rätt: den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten och dess relation till Europakonventionen, EU-rätten och FN:s konvention om medborgerliga och politiska

Inbunden, Svenska, 2020-10-29
764
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Yttrandefrihetsgrundlagarna (TF och YGL) utgjorde länge det helt centrala konstitutionella värnet för yttrandefriheten i svensk rätt. Under de tjugofem år som har gått sedan Sverige blev medlem i EU samt inkorporerade Europakonventionen (1995) har den bilden förändrats. Dels har europarättens rättighetsskydd fått stort genomslag i rättstillämpningen, dels har regeringsformens rättighetsskydd - med europarätten som motor - tillmätts ökande betydelse.

Yttrandefriheten har idag ett reellt skydd inte bara genom yttrandefrihetsgrundlagarna, utan även genom
regeringsformen och Sveriges internationella åtaganden. Den här boken tar upp ett antal frågeställningar som detta förhållandevis nya rättsliga landskap ger upphov till.

Vilket skydd ger Europakonventionen, EU-rätten och FN:s konvention om medborgerliga och politiska
rättigheter för de grundprinciper som anses vara centrala och särskiljande för yttrandefrihetsgrundlagarna? På vilka sätt kan respektive bör Sveriges internationella åtaganden påverka tolkningen och tillämpningen av yttrandefrihetsgrundlagarna? I boken framhålls att utvecklingen av rättighetsskyddet i svensk rätt har lett till ökade möjligheter att tillämpa och tolka det konstitutionella skyddet för yttrandefriheten på ett mer koherent sätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk yttrandefrihet och internationell rätt: den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten och dess relation till Europakonventionen, EU-rätten och FN:s konvention om medborgerliga och politiska
  2. +
  3. Arbetslagstiftning : lagar och andra författningar som de lyder 1 juli 2022

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arbetslagstiftning : lagar och andra författnin... av Naiti Del Sante, Maria Rasmussen (häftad).

Köp båda 2 för 1378 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »