Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2022-06-07
Upplaga
1
Förlag
Gothia Kompetens AB
Originaltitel
Vulvasmärta : Lokaliserad provocerad vulvodyni
SAB
Vgaa
ISBN
9789177413288
Vulvasmärta : lokaliserad provocerad vulvodyni (häftad)

Vulvasmärta : lokaliserad provocerad vulvodyni

Häftad, Svenska, 2022-06-07
387
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vulvasmärta ? symtom, diagnostisering och behandling

Provocerad lokaliserad vulvodyni, som tidigare kallades vestibulit, är ett smärttillstånd som drabbar cirka åtta procent av kvinnor i reproduktiv ålder. Trots att det är så pass vanligt är det bara drygt hälften som söker vård och knappt hälften av dessa får en adekvat diagnos.

Smärta är det karakteristiska symtomet för vulvodyni men det medför även andra negativa konsekvenser som minskad sexuell lust och upphetsning, lägre självkänsla, relationsproblem och skamkänslor ? det påverkar hela livskvaliteten. En tidig diagnos och effektiv behandling är av stor vikt, inte bara för att minska det fysiska och psykiska lidandet utan även ekonomiska konsekvenser för patienterna.

Boken beskriver sjukdomens bakgrund, orsaker och utlösande faktorer, viktiga delar för att kunna ställa en riktig diagnos. Anatomisk kunskap och noggrann anamnes är också väsentligt. En stor tyngdpunkt ligger på behandlingsdelen där flera komponenter är involverade. Dessutom beskrivs teambehandling på ungdomsmottagning, med särskilt fokus på två aktuella modeller: Huddingemodellen och Ekerömodellen. Genomgående finns fallbeskrivningar för att visa på kliniska exempel.

Boken riktar sig främst till vårdpersonal, gynekologer, dermato-venereologer, allmänmedicinare, barnmorskor, fysioterapeuter, kuratorer och psykologer. Den kan med fördel användas som studielitteratur på barnmorskeutbildning och sjuksköterskeutbildning, samt för vidareutbildning inom allmänmedicin, gynekologi, barnmedicin och elevhälsa. Boken kan också med god behållning läsas av patienter, partner och andra anhöriga.

Författaren Rebecka Kaplan Sturk är specialistläkare i obstetrik och gynekologi, och har under många år arbetat med behandling av vulvodyni hos kvinnor i alla åldrar.

"I denna bok finns en källa av kunskap och goda råd att ösa ur. [...]Rebecca Kaplan Sturk erbjuder i sin bok en lättläst och kunskapsspäckad sammanfattning av det dagsaktuella kunskapsläget om detta tillstånd som är både mycket angelägen och välkommen. [...]...väl investerad tid för alla som träffar denna patientgrupp i sin kliniska vardag. Rekommenderas varmt!"

Från recension på Lakartidningen.se 2022-08-19 av Ulrika Heddini, med dr, överläkare, sektionschef gynekologi, VO kvinnosjukvård och förlossning, Danderyds sjukhus.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vulvasmärta : lokaliserad provocerad vulvodyni
  2. +
  3. Sjuka kvinnor : en resa genom medicinens historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sjuka kvinnor : en resa genom medicinens historia av Elinor Cleghorn (inbunden).

Köp båda 2 för 636 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rebecka Kaplan Sturk