Frankenstein : eller den moderne prometeus (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2016-11-11
Förlag
Bakhåll
Översättare
Måns Winberg
Dimensioner
213 x 140 x 20 mm
Vikt
390 g
SAB
Hce
ISBN
9789177422778
Frankenstein : eller den moderne prometeus (inbunden)

Frankenstein : eller den moderne prometeus

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-11-11
169
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Mary Shelleys legendariska roman Frankenstein, i nyöversättning av Måns Winberg och med efterord av John-Henri Holmberg.

Alla har vi stött på - om inte annat i filmparodier - varianter av historien om den galne vetenskapsmannen och hans ohyggliga skapelse, en varelse konstruerad av mänskliga likdelar som väckts till liv med hjälp av elektricitet, och uttrycket "Frankensteins monster" ingår som ett begrepp i vardagsspråket - men alla har nog inte stiftat närmare bekantskap med den ursprungliga källan till dessa spektakulära idéer: Mary Shelleys högst seriösa roman från 1818.

Även bokens tillkomst är mycket speciell:

Mary Shelley var bara 19 år när hon började skriva boken. Hon var dotter till feminismikonen Mary Wollstonecraft och anarkismfilosofen William Godwin. Hon hade rymt hemifrån med poeten Percy Shelley som hon senare gifte sig med.

Sommaren 1816 vistades de vid Genèvesjön i Schweiz tillsammans med poeten Lord Byron. En regnig kväll när de inte kunde gå sin vanliga kvällspromenad kom de överens om en tävling: de tre skulle skriva var sin skräckberättelse. Percy och Lord Byron fullföljde inte sina bidrag till tävlingen, men för Mary gick det desto bättre, hon fick inspiration till en hel roman. Året därpå hade hon berättelsen klar och ytterligare ett år senare, 1818, utkom den i bokform i sin första upplaga. Den nådde snabbt berömmelse och utkom sedan i ständigt nya upplagor.

Doktor Victor Frankenstein är urtypen för den visionäre vetenskapsmannen, den påhittige uppfinnaren, den djärve nytänkaren, som brinner för sitt arbete och är besatt av sin fixa idé att en dag lösa Det Stora Problemet, i det här fallet Livsgnistans Gåta. Han vill kunna skapa och omforma livet självt, han vill kunna styra och påverka livets och tillvarons grundläggande mekanismer.

Han kan rentav ses som en representant för hela den moderna utvecklingen som har dominerat samhället de senaste seklen och som har fört så mycket gott med sig, men även en hel del ont. Vetenskapen och teknologin har gett många fantastiska förbättringar som varit till enorm nytta för mänskligheten, men också ett stort antal produkter som kan orsaka katastrofer, och den miljökollaps som den globala uppvärmningen hotar att bli hade vi kanske aldrig behövt oroa oss för om inte historien framburit så många geniala forskare och påhittiga uppfinnare av just doktor Frankensteins sort.

Men ännu intressantare än personligheten Victor Frankenstein är nog bokens andra huvudgestalt: monstret.

Här skiljer sig romanen markant från filmatiseringarna.

Monstret i romanen är nämligen inte alls som filmernas, inte alls en grymtande rosslande stapplande trögtänkt zombievarelse som går med armarna utsträckta och trampar sönder allt i sin väg och går rakt igenom väggar utan att märka det, utan det rakt motsatta: en supermänniska!

Kolossalt stark, smidig, uthållig, tål alla slags påfrestningar, och dessutom mycket intelligent, intellektuell, och synnerligen verbal.

Han skulle kunna leva ett förträffligt liv och bli lycklig och framgångsrik och nöjd med sin tillvaro om det inte vore för en sak: han passar inte in i den mänskliga gemenskapen.

Han är för det första oerhört ful. Grovhugget sammansatt som han är, av aparta groteska likdelar. Han är så frånstötande ful att alla som ser honom ryggar tillbaka i vämjelse och instinktiv avsky.

För det andra är han oformligt stor. Doktor Frankenstein hade nämligen inte möjlighet att konstruera en normalstor varelse, då hade sammanfogandet av nervtrådar och liknande - detaljer blivit för svårt.

Monstrets mörka öde blir att tvingas driva omkring som en utstött och aldrig någonstans välkomnas bland vänner. Själv är han till fullo medveten om vidden av problemet och kan resonera och argumentera inför doktor Frankenstein och inför läsaren om sitt fruktansvärda och till synes olösliga dilemma.

Lika mycket som romanen handlar om vetenskap som går övers
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Frankenstein : eller den moderne prometeus
 2. +
 3. Dracula

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dracula av Bram Stoker (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Frankenstein : eller den moderne prometeus. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En klassiker som alla borde läsa
  Lixis (London), 21 september 2019

  Att den här romanen är skriven i början av 1800-talet av en 18-årig kvinna är lika otroligt som själva berättelsen. Jag rekommenderar alla att inte bara läsa romanen, utan också att läsa om både Mary Shelleys liv och hennes mammas historia (Mary Wollstonecraft).Berättelsen om Frankensteins monster innehåller så mycket mer än bara en fiktiv historia om en vetenskapsman och hans vanskapta monster utan namn.

 2. Klassiker
  Sandra, 4 juli 2016

  En viktig bok, även om den var väldigt seg, men det är kanske inte så konstigt med tanke på när den är skriven. Jag gillade den.

 3. En viktig klassiker
  NPFM, 24 mars 2010

  Alla känner till Frankenstein! Det stora stela monstret med ärr i pannan och muttrar på halsen, med grön hy, becksvart lugg och trötta ögon. Men nej, det där stämmer faktiskt inte riktigt.

  Frankenstein är nämligen namnet på vetenskapsmannen och inte monstret (en vida spridd missuppfattning). Inte heller beskrivs han i boken så som man föreställer sig honom, så som han ser ut i filmen från 1931.

  Filmatiseringar har haft stor betydelse för det vi tror oss veta om Frankensteins... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Mary Shelley