På väg - originalversionen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-12-10
Förlag
Bakhåll
Översättare
Andreas Vesterlund
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
453 g
ISBN
9789177424390

På väg - originalversionen

(9 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2023-12-10
177
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Välkommen nyöversättning. En helt annan slags upplevelse!" Magnus Eriksson, Sydsvenskan

"Litterär galenskap så som den skrevs. Tonsäker översättning!" Gunnar Balgård, Västerbottens-kuriren

"Vesterlund kommer nära författarens ursprungliga prosaflöde. Det är utmärkt!" Thomas Kjellgren, Smålandsposten

"Utmärkt översättning... underbart att äntligen få ta del av ett manus om stympades så kraftigt av femtiotalets moraltanter och gubbar!" Elisabeth Brännström, Tidningen Kulturen

Jack Kerouacs roman På väg - originalversionen. För första gången på svenska. Översättning av Andreas Vesterlund, efterord av Per Planhammar.

Äntligen är den här. Jack Kerouacs omåttligt inflytelserika roman On the Road i sin ursprungliga version - så som han faktiskt skrev den.

Tidigare svenska utgåvor har varit baserade på den förenklade och censurerade text det amerikanska förlaget valde att publicera när boken första gången kom ut 1957.

Kerouac själv var bedrövad - trots det stora genombrott boken skänkte honom. Det var nämligen inte hans text som gått i tryck, det var något annat, något förvanskat, något han knappt ville kännas vid.

Rimlighetens kvarnar malde sedan på långsamt men obevekligt och till sist kom så - efter mer än femtio år - boken ut i sin korrekta oförstörda utgåva på samma amerikanska förlag, en utgåva som helt och hållet följer författarens manuskript. Hade Kerouac fortfarande levt hade han sträckt en segernäve i luften.

On the Road / På väg är den berömda romanen om att kasta loss, om att ge sig iväg, om att ta sig dit omständigheterna leder en, hela tiden med att öppet yrvaket sinne och en alert livsutforskande vilja att ta reda på vad omvärlden (i detta fall: hela USA) inrymmer och vad själva livet går ut på.

Det är starten på en hel genre, föregångaren till alla road movies, alla ge-järnet-nu-drar-vi-försök, alla full-fart-mot-horisonten-uppror. Och den är fortfarande oöverträffad. Speciellt nu när vi får läsa den i sitt rätta skick.

Det amerikanska förlaget ansåg att boken var för omoralisk och rakt på sak och satte en redaktör till att skriva om den. Idag är det groteskt att se vad som gjordes, oräkneliga ändringar, och än märkligare är det att det är den förvanskade versionen som alltid tidigare gått i tryck på svenska, i två tidigare översättningar som båda kommit i flera upplagor.

Redan bokens inledande mening, när författaren berättar att han för första gången mötte romanens huvudperson Neal/Dean "not long after my father died" ändrades av den manipulativa redaktören till oigenkänneliga "not long after my wife and I split up". Varför? Ja, det kan man grubbla över. Hursomhelst utsattes romanen för en brutal misshandel som rimligen måste ha tätplats i kategorin litteraturhistoriens värsta redaktionella övergrepp. Sexuell klartext dämpades eller ströks, homosexuella handlingar skrevs om eller hoppades över, drogbruket tonades ner. Hela den vilda spontana galna romanen genomgick en feghetstvätt, en försiktighetsomvandling som idag framstår som ofattbar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. På väg - originalversionen
 2. +
 3. Baumgartner

De som köpt den här boken har ofta också köpt Baumgartner av Paul Auster (inbunden).

Köp båda 2 för 382 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av På väg - originalversionen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Underbar klassiker
  Kristina R, 17 september 2018

  Fantastiskt välskriven och med ett språk som tar en till en annan tid och annan plats långt borta, på vägen både i sinnet och i kroppen. Läs och njut!

 2. som den var tänkt
  Hesitantes, 3 maj 2016

  Härligt flyt, oredigerad och vass. En helt annan bok än den redigerade versionen som varit standard fram till nu. Mycket läsvärd.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jack Kerouac