Anteckningar från underjorden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
172
Utgivningsdatum
2017-06-09
Förlag
Bakhåll
Översättare
Bengt Samuelson
Originaltitel
Zapiski iz podpolja
Dimensioner
210 x 140 x 15 mm
Vikt
340 g
SAB
Hce
ISBN
9789177424666
Anteckningar från underjorden (inbunden)

Anteckningar från underjorden

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-06-09
169
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Anteckningar från underjorden Kan levereras innan julafton
"En Dostojevskij i högform. En annorlunda klassiker!" (Yukiko Duke, Gomorron Sverige, SVT)

Fjodor Dostojevskijs oerhört intensiva berättelse Anteckningar från underjorden i nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson.

Detta är ett av Dostojevskijs mest omtalade verk. Huvudpersonen är en fyrtioårig man som inte kan förlika sig med att världen omkring honom är förljugen och idiotisk. Det mesta retar gallfeber på honom. Han är en outsider, en obekväm enstöring på sin arbetsplats, han är den som inte står ut med att se alla dessa översittare spatsera på gatan. Särskilt en officer som skramlar med sin sabel väcker hans oförblommerade ilska. Till slut får han nog.

I porträttet av denne tvärvigg, denne besvärlige särling, denne man med orimligt höga anspråk på allt och alla har Dostojevskij gestaltat både konstens och samhällets eviga och mest olösliga problem - detta att de vackra idealen i själva verket är ouppnåeliga, att allt istället handlar om att hitta en acceptabel roll i det bristfyllda, hitta ett godtagbart sätt att ta sig helskinnad igenom vardagen.

Dostojevskij varken skönmålar livet eller fördystrar det. Dostojevskijs blick är klar.I hans molande mörker finns alltid en strimma av ljus, en strimma som är skir och tunn men så klar att den rentav bländar...

I prostituerade Lisa ser huvudpersonen en frände:

"Människor dricker ju av förtvivlan: och jag har kommit hit av samma orsak - av förtvivlan. Tala då om för mig vad poängen är med detta? Du och jag var tillsammans alldeles nyss, och under hela tiden sa vi inte ett ord till varandra, och inte förrän efteråt började du studera mig ingående som om du varit mindre vetande, och jag gjorde detsamma med dig. Är detta verkligen kärlek? Är det på det viset två människor ska komma samman? Det är vidrigt, varken mer eller mindre!

- Ja! instämde hon hastigt i vass ton.

Jag blev förvånad över detta hastiga Ja. Kunde det betyda att samma tanke hade kretsat i hennes huvud alldeles nyss när hon betraktade mig? Kunde hon rentav äga en egen tankeförmåga? 'Herregud, det var inte illa, då finns här kanske någonting som förenar oss', tänkte jag."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anteckningar från underjorden
  2. +
  3. En löjlig människas dröm

De som köpt den här boken har ofta också köpt En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij (häftad).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Anteckningar från underjorden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Dostojevskijklassiker som speglar vår samtid
    Bertil Å, 6 september 2017

    Anteckningar från underjorden, den tidigare Från källarhålet, nyöversatt från 2017, kastar oss in i Dostojevskijs 1860-tal och speglar samtidigt vår egen samtid på både omskakande och medmänskligt klargörande vis. Här får vi möta den självreflekterande, gemenskapslängtande något säregna medmänniskan, som på olika vis försöker bevara sin värdighet och självrespekt, i ett allt mer krävande och förvirrande samhälle, som allt fler av oss har svårt att orka med med bevarad förmåga att öppna sig fö... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Fjodor Dostojevskij