Den orörda platsen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
177
Utgivningsdatum
2017-11-10
Förlag
Bakhåll
Översättare
Christian Ekvall
Dimensioner
212 x 140 x 18 mm
Vikt
355 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789177424765
Den orörda platsen (inbunden)

Den orörda platsen

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-11-10
189
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den orörda platsen - en samlingsvolym med noveller av Ernest Hemingway. Översättning och efterord av Christian Ekvall.

Boken har fått sin titel efter den inledande långnovellen som aldrig publicerats på svenska tidigare - "The Last Good Country" - berättelsen om hur den unge Hemingways alter ego Nick Adams tjuvjagat en hjort och ertappats så att han måste fly rätt ut i ingenmansland, långt ut i den orörda djupaste skogen dit inte ens uppsyningsmännen lyckas ta sig.

Samtliga noveller i denna volym har Nick Adams som huvudperson. Först som helt ung i Michigan, med jakt och fiske och med kärleken till indianskan Prudence som en genomgående spröd musikslinga, senare i Italien under första världskriget (Hemingway tog värvning som ambulansförare och råkade ut för intensiv granateld som var nära att utplåna honom) och även som medelålders man som återvänder till sin ungdoms mäktiga natur i Michigan.

En riktig pärla är novellen "Hämnarna" som filmatiserats flera gånger, bland annat av Tarkovskij. Boxaren som mördarna kommit för att likvidera har på filmduken spelats av så olika personer som Burt Lancaster, John Cassavetes och vår svenske världsmästare Ingemar Johansson.

En annan pärla är novellen "Proffsboxaren" där Nick Adams efter att ha blivit avkastad från ett tåg på sin vandring genom vildmarken tillbaka till civilisationen möter en före detta boxare som är lika galet originell som han är vådligt farlig.

Nick Adams - Hemingways flitigast återkommande huvudperson - introducerades redan 1923 i novellen "Hemma i Michigan" som ingick i författarens tunna debutalster utgivet på franskt förlag och skulle sedan figurera i alla Hemingways ordinarie novellsamlingar publicerade åren 1925 till 1933 och så småningom även i ett antal postumt publicerade berättelser.

Volymen som nu utkommer på Bakhåll innehåller följande noggrant utvalda noveller med Nick Adams som huvudperson: "Den orörda platsen", "Tio indianer", "Världens ljus", "Proffsboxaren", "Hämnarna", "Sådan du aldrig blir", "I ett annat land", "Den stora dubbelhjärtade floden I & II" och "Tredagarsstormen". Allt i nyöversättning av Christian Ekvall som också skrivit efterordett.

Ernest Hemingways novellsamling Den orörda platsen. Översättning och efterord av Christian Ekvall. ISBN 978-91-7742-476-5. Högkvalitetspapper, sydda ark, hårda pärmar med tygrygg (=klotband). 192 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den orörda platsen
  2. +
  3. De obesegrade

De som köpt den här boken har ofta också köpt De obesegrade av Ernest Hemingway (inbunden).

Köp båda 2 för 363 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den orörda platsen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En njutning
    Staffan Holmberg, 12 april 2018

    En fruktansvärt bra bok av mästaren på noveller. Om jag bara kunde skriva hälften så bra så skulle det vara nog.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ernest Hemingway