33 dagar (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2018-10-05
Förlag
Bakhåll
Översättare
Marie Berthelius
Originaltitel
33 jours
Dimensioner
210 x 137 x 14 mm
Vikt
238 g
SAB
Kj.54
ISBN
9789177425007
33 dagar (häftad)

33 dagar

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2018-10-05
149
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En ögonvittnesskildring från en av de största blixtsnabba folkomflyttningarna i världshistorien: Léon Werths bok 33 dagar. Här för första gången på svenska, i översättning av Marie Berthelius och med efterord av Antoine de Saint-Exupéry.

Det handlar om hur miljontals människor flyr från Paris i juni 1940 när tyskarna närmar sig för att överta staden.

Werth var med i flykten och berättar i detalj vad som händer när alla i rasande fart samlar ihop vad de kan ta med sig och ger sig iväg söderut.

Allt som kan rulla används - bilar, hästvagnar, cyklar, skottkärror, barnvagnar. Bilar får slut på bensin och bogseras av andra bilar eller dras av hästar. Vägar blockeras av fordon som kollapsat.

Många människor är i panik, andra är beslutsamma och agerar förståndigt.

"Vi blev vittnen till en ofattbar oordning utan att kunna bedöma dess konsekvenser. Flykten, denna saliga röra av trupper och civila, stadsbor och bönder, framstod för oss som en akut sjukdom, som ett åskoväder."

Werth färdas med sin hustru i deras bil, en gammal Bugatti som drar mycket bensin. Bensin är en bristvara. Här gäller det att vara uppmärksam och hitta personer att köpslå med varhelst det är möjligt att komma över några liter till reservdunken.

Oron är samtidigt stor för vad som kan ha hänt med den femtonårige sonen som gav sig iväg i ett annat sällskap. Ingen kommunikation finns, allt är undran, allt är ovisst.

Tyskarna rör sig redan i området.

Välmående unga tyska soldater med gott självförtroende som obekymrade kliver in på de bondgårdar som faller dem i smaken och tar platsen i besittning. Bonden ifråga kan välja mellan att stanna på gården som tjänstehjon åt tyskarna eller samla sin familj och ge sig av.

"Efter Toucy, jag minns inte var, stannar vi för att äta några hårdkokta ägg. Strider har utkämpats på platsen, eller också har trupper jagats av flygplan här. Skjortor, tombuteljer, skor, ett par blodiga långbyxor. Brev, ömkliga brev, ligger utströdda i diket."

Allra värst är kanske att inte veta vad som håller på att hända och vad som redan hänt. Har Frankrike fallit? Radiosändningarna är redan tyskstyrda. Andra nyhetsvägar är i komplett kaos.

Boken är ett journalistiskt mästerverk i sin föredömliga öppenhet och oerhörda skärpa. (Ofattbart att den inte utkommit på svenska tidigare!) Med efterord av Lille Prinsens författare Antoine de Saint-Exupéry - han och Léon Werth var nära vänner och boken Lille Prinsen är för övrigt tillägnad Léon Werth.

Léon Werths ögonvittnesskildring 33 dagar. Översättning av Marie Berthelius. Efterord Antoine de Saint-Exupéry. ISBN 978-91-7742-500-7. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 160 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 33 dagar
 2. +
 3. 1940 : Frankrikes fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt 1940 : Frankrikes fall av Pierre Gilly (inbunden).

Köp båda 2 för 248 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av 33 dagar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ögonvittnesskildring
  Birgitta Kriisin (Krokstrand), 28 februari 2023

  Här förs vi rakt in i flykten från Paris då tyskarna ockuperade. En påminnelse om att flyktingströmmar alltid funnits och alltid uppstår igen. Läsvärd.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Léon Werth

 • Als die Zeit stillstand

  Léon Werth

  Ein vergessenes Meisterwerk, das es zu entdecken gilt, ein einmaliges Zeitzeugnis: »Als die Zeit stillstand«, das bewegende Tagebuch des großen Schriftstellers und Journalisten Léon Werth aus dem besetzten Frankreich zur Zeit des Vichy-Regimes der...