Fettpärlan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2019-06-07
Förlag
Bakhåll
Översättare
Marie Berthelius
Dimensioner
213 x 138 x 14 mm
Vikt
322 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789177425106
Fettpärlan (inbunden)

Fettpärlan

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2019-06-07
160
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Novellsamlingen Fettpärlan av Guy de Maupassant i nyöversättning av Marie Berthelius som också skrivit det initierade efterordet.

Berättelsen om Fettpärlan har kallats en av världens bästa noveller, blivit filmatiserad otaliga gånger i vitt skilda tappningar och efter metoo är den aktuellare än någonsin.

Huvudpersonen Fettpärlan är prostituerad och har hamnat i samma vagn som de respektabla som rynkar på näsan åt henne. Färden går genom ett ihållande snöoväder med det tysk-franska kriget 1870 som omgivande ram och oroande bakgrund. De respektabla i kupén uttrycker med blickar och små diskreta men ändå bitska kommentarer att de egentligen borde ha förvägrat Fettpärlan att åka med i denna fina vagn. Föga anar de vad som strax ska ske. Något som kan fördärva deras liv fullkomligt - om inte Fettpärlan kan tänka sig att rädda hela sällskapet. Det är ju inte så mycket begärt. Hon behöver ju bara bjuda ut sig ännu en gång...

Novellen publicerades 1880 och innebar Maupassants stora genombrott. Över en natt blev han hela det litterära Frankrikes gunstling. Han var då trettio år. När han dog av syfilis tretton år senare hade han författat närmare trehundra noveller, sex romaner och hundratalet essäer och tidningsartiklar. Han räknas som Frankrikes genom tiderna främste novellförfattare.

Maupassants läromästare var Gustave Flaubert, som var barndomsvän med hans mor. Det var Flaubert som uppmuntrade den spirande författaren att satsa på prosan i stället för poesin och blev ett slags ställföreträdande far och mentor. Han uppmanade adepten att träna observationsförmågan, grundligt studera karakteristiska drag och ingående beskriva människor, djur och företeelser. Därefter skärskådades och kritiserades dessa skrivövningar med vändande post eller under långa textsamtal om söndagarna.

Till denna volym har sju av Maupassants allra bästa noveller valts, här i nyöversättning av Marie Berthelius som också skrivit det initierade efterordet. Följande noveller ingår:

Fettpärlan

Ett Parisäventyr

Mademoiselle Fifi

Hårnålen

Ånger

Historien om en bondpiga

Olivlunden.

Fettpärlan av Guy de Maupas sant i översättning och med efterord av Marie Berthelius. ISBN 978 91 7742 510 6. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 160 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fettpärlan
  2. +
  3. Madame Bovary

De som köpt den här boken har ofta också köpt Madame Bovary av Gustave Flaubert (pocket).

Köp båda 2 för 235 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Guy De Maupassant