Norrtullsligan (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
132
Utgivningsdatum
2020-04-09
Förlag
Bakhåll
Dimensioner
7 x 195 x 131 mm
Vikt
220 g
SAB
Hc
ISBN
9789177425359

Norrtullsligan

(9 röster)
Häftad,  Svenska, 2020-04-09
135
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 9 format & utgåvor
Romanen Norrtullsligan av Elin Wägner i nyutgåva med efterord av Boel Hackman.

Det är i Stockholm och nittonhundratalet är ungt. Pegg, Baby, Eva och Emmy jobbar alla på kontor. De delar en tvårummare på Norrtullsgatan. De arbetar som kontorister, lågavlönade och utan anställningstrygghet. De lever ur hand i mun och hjälper varandra med allt. På sina respektive arbetsplatser utsätts de för me-too-övergrepp närapå dagligdags, men fredar sig så långt det är möjligt - att cheferna och även andra på kontoret gör sina idoga framstötar är bara ännu en sak att tampas med, ovanpå allting annat, ännu något att försöka freda sig från.

Huvudpersonen (Elin Wägners alter ego) heter Elisabeth men kallas Pegg. Hon är tjugofem år och har flyttat till Stockholm från någon mindre stad för att hitta ett jobb. Månadslönen är 80 kronor. Boendet slukar merparten fastän de delar en tvåa på fyra - så det blir till att jobba över så mycket som möjligt för 50 öre i timmen för att få ihop till livets nödtorft. På något vis klarar de sig, dessa fyra unga hoppfulla vilda - Pegg, Baby, Eva och Emmy. De kallar sig Norrtullsligan för de känner sig som en liga, en liga som kämpar mot alla odds, i en vacker vänskap i en absurd värld.

Det är mer än hundra år sedan denna roman skrevs, ändå känns den på många sätt nutida. Samma känslor av snävhet och utsatthet i vardagen, samma famlande efter riktning och mening som i vår tid. Boken är också en klassiker bland Stockholmsskildringar, lika viktig, lika sylvasst precis och övertygande som Strindbergs Röda Rummet - men från ett kvinnligt perspektiv.

Elin Wägner (1882-1949) författade mer än trettio romaner. Hon invaldes i Svenska Akademien fem år före sin död. Hennes roman Norrtullsligan från 1908 är en ypperlig representant för hennes oerhört rika författarskap. Här kommer den i nyutgåva med nyskrivet efterord av Wägnerexperten Boel Hackman. "Det är samma frågor nu som då: hur ska den moderna, självförsörjande yrkeskvinnan förena oberoende och självförverkligande med friheten att älska på lika villkor?"

Elin Wägners roman Norrtullsligan. ISBN 978-91-7742-535-9. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 144 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Norrtullsligan
  2. +
  3. Pennskaftet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pennskaftet av Elin Wägner (inbunden).

Köp båda 2 för 294 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elin Wägner