Käre Strix! Bror Lars! : berättelsen om August Strindberg och Carl Larsson (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2022-06-10
Förlag
Bakhåll
Dimensioner
26 x 204 x 156 mm
Vikt
635 g
SAB
Gcz Strindberg, August,Ibz Larsson, Carl
ISBN
9789177425809

Käre Strix! Bror Lars! : berättelsen om August Strindberg och Carl Larsson

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-06-10
177
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Björn Meidal har samlat och kommenterat den mångåriga brevväxlingen mellan August Strind berg och Carl Larsson i en bok som fått titeln Käre Strix! Broder Lars!

Strindberg och Carl Larsson flyttade runt i världen och befann sig ofta långt ifrån varandra men höll kontakt per brev. De kämpade med sina liv och med den mariga kreativiteten, i Paris och i Lund, på Kymmendö och i Grez, i Sundborn och Stockholm och Furusund. De bibehöll kontakten i framgång och motgång. De blottade sina problem, de tröstade varandra, de omväxlande skällde på varandra och lyckönskade varandra, de blev ovänner och de blev vänner igen.

Meidals bok är både en rikt illustrerad brevsamling och - tack vare de initierade kommentarerna - en dubbel biografi som berättar överskådligt om både Strindbergs liv och Carl Larssons liv. August Strindberg och Carl Larsson var samtida svenska giganter, men det är svårt att föreställa sig mer olika personligheter och konstnärstemperament.

Dissonans mot harmoni. Infernobrottning och äktenskapshelveten mot pastell idyller. Metropoler som Stockholm, Paris, Berlin, Köpenhamn mot den lilla gården Sundborn i Dalarna. Hustrurna Siri von Essen, Frida Uhl och Harriet Bosse mot Karin Larsson.

Och ändå fann de varandra. "Jag har alltid hos Eder anat något gemensamt med mig", skrev Larsson 1878 till Strindberg. Inom kort samarbetade och umgicks de intensivt. När de inte vistades på samma plats, fortsatte utbytet med en strid ström brev, där såväl små intima som stora litterära, konstnärliga, politiska och religiösa ting dryftades.

Inte med någon annan hade Strindberg en sådan nästan livslång vänskap. De båda påverkade samt engagerade och speglade sig i varandra, de kom ofta i konflikt men kunde för det mesta försonas - utom mot slutet när Strindberg, som brutit med så många andra av sina gamla vänner, också bröt med Carl Larsson, kallade honom "falsk och missunnsam", "en lögnare och inställsam smickrare" och slog fast sin avsky för sin forne vän i en av sina sista böcker. Carl Larsson led och tog stillatigande emot de hårda orden, som han hade svårt att förstå. (Så gjorde Strindberg för övrigt med flera av sina mångåriga vänner. Plötsligt lät han bilan falla.)

Björn Meidals sammanställning av August Strindbergs och Carl Larssons brevväxling: Käre Strix! Broder Lars! ISBN 978-91-7742-580-9. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 320 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Käre Strix! Bror Lars! : berättelsen om August Strindberg och Carl Larsson
  2. +
  3. Sven Ljungberg 90 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sven Ljungberg 90 år av Olle Granath (häftad).

Köp båda 2 för 276 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Käre Strix! Bror Lars! : berättelsen om August Strindberg och Carl Larsson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En härlig bok
    Jan Lundin, 19 augusti 2022

    ...som med den nästan livslånga brevskrivarrelationen Strindberg - Larsson som prisma förmår återge inte bara dessa två mästares betydelse för svensk identitet, utan även det Sverige de levde i, med sin fattigdom och andra problem, men också med en väldig skaparkraft och dynamisk ekonomisk utveckling. Rekommenderas varmt!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Björn Meidal