Kamrater på en irrande planet (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2022-10-07
Förlag
Bakhåll
Översättare
Marie Berthelius
Dimensioner
14 x 197 x 127 mm
Vikt
290 g
SAB
Hce
ISBN
9789177425830

Kamrater på en irrande planet

Häftad,  Svenska, 2022-10-07
156
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Antoine de Saint-Exupérys roman Kamrater på en irrande planet i nyöversättning och med efterord av Marie Berthelius.

Antoine de Saint-Exupéry författade en av världens mest lästa böcker - Lille prinsen - som översatts till mer än 360 språk och som även utkommit på svenska, på Bakhåll. I Frankrike tillhör han de mest omhuldade författarna av alla. I födelsestaden Lyon bär flygplatsen hans namn. Runt om i landet har torg och gator uppkallats efter honom. Otaliga statyer har rests till hans ära - flera av dem föreställer både honom och hans litteräre lille vän, den osannolikt kloke pojken han enligt berättelsen lär känna efter en kraschlandning mitt ute i en ödslig öken.

Han var flygare i verkligheten också - och kraschade åtminstone två gånger, förmodligen fler. Han började som postflygare. Under flygets barndom genomförde han ständigt de mest våghalsiga turer över vidsträckta hav, väldiga berg och oändliga öknar - över Atlanten, över Anderna, över Sahara.

Kamrater på en irrande planet är den optimala berättelsen om det tidiga flygandet med enkla propellerplan och primitiva instrument, under turbulens och luftgropar och ständig livsfara.

Hundramilafärd genom öknen mot Kairo, tvåhundrasjuttio kilometer i timmen på tvåtusen meters höjd, icke fungerande kommunikationsradio, himlen svart som tjära, bara Exupéry och hans tekniker ombord, utlämnade till kompassen och gyroskopet - och hela flygplanet som skramlar.

Samtidigt är det en fundersam bok om vad människolivet och civilisationen egentligen går ut på.

Exupéry har en osviklig förmåga att korrekt återge sina personers mest sökande tankegångar, att förmedla famlandet och finnandet, att skildra människan i hennes förtvivlade litenhet som också är hennes alltomfattande storhet - detta att vara en konstruktiv och hoppfull människa på vår irrande planet.

Exupéry avslutade följdriktigt sitt liv med en flygolycka. I juli 1944 startade han från Korsika för en spaningsflygning över Medelhavet - och försvann spårlöst. Inte förrän år 2003 hittades delar av hans Lockheed-flygplan utspridda över ett stort område på havsbottnen utanför Marseilles. Hur han förolyckades, vad som egentligen hände, är fortfarande okänt.

I nyöversättning av och med efterord av Marie Berthelius. ISBN 978-91-7742-583-0. Hög kva li tets papper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 192 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kamrater på en irrande planet
  2. +
  3. God morgon kamrater

De som köpt den här boken har ofta också köpt God morgon kamrater av Ondjaki (inbunden).

Köp båda 2 för 367 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Antoine De Saint-Exupéry