Kvarteret Oron (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
166
Utgivningsdatum
2022-10-07
Förlag
Bakhåll
SAB
Hc
ISBN
9789177425847
Kvarteret Oron (häftad)

Kvarteret Oron

Häftad,  Svenska, 2022-10-07
156
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kvarteret Oron Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Elin Wägners bortglömda men blixtrande intressanta roman Kvarteret Oron i nyutgåva med efterord av Boel Hackman.

Den tjugoåttaåriga friherrinnan Brita Ribing är nybliven änka. Hennes man baronen gick bort efter att i sin alkoholism vanskött slottets finanser så till den grad att hon nu står utblottad. Hon är tvungen att flytta till ett enklare boende, till ett litet hyresrum i stan (i Kvarteret Oron) där hennes nya liv börjar, ett liv bland ensamstående, kontorsarbetande kvinnor.

Det blir ett knapert liv, helt utan den lyx hon är van vid. Hon som hennes nya omgivning uppfattar som en "överklasshoppa", hon som varit van vid smördegssnäckor med hummerstuvning och fisksufflé med bourgogne flyttar nu in i ett påvert litet rum, snarast "ett bås", bland andra "självförsörjande" - alltså bland kvinnor som inte har en man som försörjer dem utan måste hitta ett (alltid lika skriande underbetalt) arbete som knappt räcker till husrum och brödföda.

Det är Stockholm 1918. I Ryssland har revolutionen störtat tsaren och adeln, i Sverige är de besuttna rädda för revolution även här. Första världskriget har mullrat inpå knutarna i fyra år och bland annat inneburit allmän oro och ransoneringar - boken är i förbifarten också en lysande tidsskildring.

Men totalt pank är friherrinnan dess bättre inte. Det visar sig att slottets alkoholförråd omfattande 20 000 flaskor starksprit av utsökta märken faktiskt tillhör henne. Plötsligt är hon en uppvaktad kvinna. Affärsmännen flockas kring Brita. De är mycket ivriga att få göra affärer med henne.

Elin Wägners roman Kvarteret Oron (som utkom första gången 1919) är både en underhållande skröna och en träffsäker samtidssatir. Det är en glädje för Bakhåll att nu kunna ge ut denna bortglömda men storartade roman i nyutgåva, med efterord av Wägnerkännaren Boel Hackman.

Elin Wägner föddes i Lund 1882 och dog i Småland 1949. Hon författade mer än trettio romaner. Hon invaldes i Svenska Akademien fem år före sin död. Bakhåll har tidigare publicerat två av hennes romaner i nyutgåvor - Norrtullsligan och Pennskaftet - båda är fina representanter för hennes innehållsrika författarskap. Det är, i högsta grad, även den här.

Elin Wägners roman Kvarteret Oron. ISBN 978-91-7742-584-7. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar, 176 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvarteret Oron
  2. +
  3. Norrtullsligan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Norrtullsligan av Elin Wägner (häftad).

Köp båda 2 för 305 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elin Wägner