Charlie (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
161
Utgivningsdatum
2022-11-04
Förlag
Bakhåll
SAB
Hc
ISBN
9789177425861
Charlie (häftad)

Charlie

Häftad, Svenska, 2022-11-04
179
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Margareta Subers bortglömda men kolossalt intressanta lilla roman Charlie i nyutgåva med efterord av Mian Lodalen. Charlie kom ursprungligen ut 1932 och kallas den första svenska lesbiska romanen. Det är en tidig berättelse om het kärlek och samtidigt en förvånande modern roman.

Berättelsen utspelas i den fina semesterorten där alla äter gott, badar, dansar och spelar tennis. Huvudperson är den unga vilda överklasstjejen Charlie som förälskar sig i den något äldre Sara som redan är stadgad tvåbarnsmor.

Charlie är en pojkaktig flicka, kortklippt och slank, klädd i lätta, åtsmitande kläder. Hon kör en röd sportbil - en "trekvartsliters Midget" - och flänger omkring, är alltid på språng. När kärleken drabbar henne, drabbar den totalt.

Författaren Margareta Suber hade tidigare i huvudsak arbetat som översättare och skrivit barnböcker och var tämligen okänd. Detta var hennes romandebut.

Boken blev flitigt recenserad, trots romanens modesta paketering. Inget på omslaget skvallrade om innehållet. När den 1934 översattes var det engelska förlaget ett snäpp mer frimodigt och gav den titeln Two women.

I sitt efterord berättar Mian Lodalen mer om turerna kring Charlie och om författaren:

"Under andra världskriget var Margareta Suber motståndare till nazismen och i romanen Vänd ditt ansikte till mig som kom ut 1942 avhandlar hon följdriktigt antisemitism och nazism. På 50-talet verkade hon också som ordförande för svenska PEN-klubben, till försvar för det fria ordet. Men till samkönad kärlek återkom hon aldrig i sitt fortsatta och omfångsrika författarskap efter Charlie."

Romanen har viss verklighetsbakgrund, något som författarens son långt senare redogjorde för i en tidning:

"Det förhöll sig så att båda mina systrar och jag tillbringade en sommar i Hangös kontinentala badortsmiljö tillsammans med vår mor och där dök Charlie upp med sin charmfulla, varma pojkaktighet, sin röda sportbil, sin hundvalp och sin grammofon med de allra senaste schlagerna - hon blev naturligtvis dyrkad av oss barn."

Margareta Subers roman Charlie. Efterord av Mian Lodalen. ISBN 978-91-7742-586-1. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar, 176 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Charlie
  2. +
  3. Farliga förbindelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Farliga förbindelser av Pierre Choderlos De Laclos (pocket).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Margareta Suber