Modern (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2022-12-09
Förlag
Bakhåll
Dimensioner
20 x 189 x 126 mm
Vikt
355 g
SAB
Hc
ISBN
9789177425939

Modern

Häftad,  Svenska, 2022-12-09
156
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Victoria Benedictssons roman Modern i nyutgåva med efterord av Lina Wolff.

Romanen handlar om tjugofemårige William som arbetar som teaterkritiker i Stockholm när hans fyrtiotvååriga mor Kate, som han inte träffat sen han var barn, plötsligt dyker upp.

Kate Zimmermann har förlorat sin man och återvänder till Sverige för att börja om. Framför allt vill hon hitta tillbaka till sin son. Hon vill försöka reparera den relation som hon skött så dåligt genom alla de år som passerat.

William har hunnit bli en bitter ung herre, desillusionerad, kritisk och skeptisk till allt. Han förklarar för sin mor att han står stadigt på egna ben sedan länge, att det gör honom detsamma om hon finns eller inte finns i hans liv, att han inte ens har saknat henne.

Han har, till att börja med, inte en tanke på att de ska ha något intressant att säga varandra.

Men så upptäcker han att hans mor är en kvinna av värld, att hon är berest, att hon är kunnig på just de områden där han har ambitioner. Hans mor är kulturell. Hon har till och med ett litterärt öga...

Victoria Benedictsson fick sitt litterära genombrott redan med sina två första böcker - novellsamlingen Från Skåne (1884) och romanen Pengar (1885). Kritikerna hyllade henne, och den mest tongivande av dem alla, Georg Brandes i Köpenhamn inledde ett kärleksförhållande med henne, ett förhållande som inte fungerade och gjorde henne mycket olycklig.

När hon tog sitt liv på ett hotellrum i Köpenhamn 1888 efterlämnade hon Modern som ofullständigt manuskript, med instruktioner till vännen Axel Lundegård att fullborda den. Romanen publicerades senare samma år.

Till Bakhålls utgåva har Lina Wolff skrivit ett efterord om Victoria Benedictsson som person och som författare och om denna roman, Lina Wolff som fick Augustpriset för sin roman De polyglotta älskarna och som i likhet med Benedictsson kommer från Hörby.

Victoria Benedictssons roman Modern. Efterord av Lina Wolff. ISBN 978-91-7742-593-9. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar, 240 sidor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modern
  2. +
  3. Ord på liv och död : Kortprosa, drama, dagbok. Del 1

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ord på liv och död : Kortprosa, drama, dagbok. ... av Victoria Benedictsson (inbunden).

Köp båda 2 för 315 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna