Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2020-03-05
Förlag
Recito Förlag
SAB
Hc
ISBN
9789177654414
Poeten som red med Custer : ett svenskt emigrantöde (häftad)

Poeten som red med Custer : ett svenskt emigrantöde

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2020-03-05
199

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Tretusen svenska emigranter deltog i amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Betydligt färre svenskar tog värvning för att slåss mot indianerna. En av dessa var östgöten Ansgarius Borén. Han deltog i präriens blodigaste drabbning, slaget vid Little Big Horn 1876. General Custer och hans sjunde kavalleri skulle spöa skiten ur trotsiga siouxer och cheyenner men fick själva bita i gräset. Borén och ytterligare en svensk fanns bland de överlevande.
Efter det militära blev Ansgarius Borén elev vid Nya Kyrkans prästseminarium i Philadelphia. En väckelserörelse grundad på Emanuel Swedenborgs tolkningar av Bibeln.
Boréns livsöde sammanföll med sista fasen i de vitas övergrepp på Amerikas urfolk. Bosättare, guldvaskare och buffeljägare blev västerns erövrare och tvivelaktiga hjältar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Poeten som red med Custer : ett svenskt emigrantöde
 2. +
 3. Besatt av hämnd : och andra berättelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Besatt av hämnd : och andra berättelser av Björn Öijer (häftad).

Köp båda 2 för 377 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Poeten som red med Custer : ett svenskt emigrantöde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Referat från en som var med, intressant.
  LARS GUNNAR GUNNARSON, 10 mars 2021

  Eftersom jag besökt slagfältet vid Little Big Horn har det varit intressant att läsa en berättelse om vad som hände och att berättaren är en utvandrad svensk gör det extra intressant.

 2. Spännande emigrantöde
  Lennart Nylund, 30 december 2020

  Två svenskar var med när George Custers 7:e kavalleri nästan utplånades av en överlägsen styrka sioux- och cheyenneindianer vid floden Big Horn i Montana 1876. Båda svenskarna överlevde med knapp nöd, dom ingick inte i huvudstyrkan utan hade avdelats för andra uppgifter. Förspelet, drabbningen och efterspelet skildras via en av svenskarna - Ansgarius Borén, invandrad från Östergötland. Urbefolkningens triumf var en av deras sista. De var redan hårt trängda av den vita expansionen västerut. Nå... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Björn Öijer