Modern konservatism : filosofi, bärande idéer och inriktningar i Burkes efterföljd (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2020-12-10
Förlag
Recito Förlag
SAB
Ocgb
ISBN
9789177654971

Modern konservatism : filosofi, bärande idéer och inriktningar i Burkes efterföljd

(15 röster)  |   Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-12-10

Slutsåld

Konservatismen enligt de konservativa.

Vad är egentligen konservatism, och vad står den för? I Modern konservatism förklarar Jakob E:son Söderbaum detta, baserat på omfattande litteraturstudier och mångårigt debatterande med belästa och politiskt aktiva konservativa i Sverige och många andra länder.

Modern konservatism ger en tydlig bild av konservatismen som en idag relativt enhetlig internationell politisk idébildning, med stöd hos den moderna konservatismens viktigaste tänkare Burke, Hegel, Kirk, Oakeshott och Scruton. Det är en bild som på ett övertygande sätt visar att konservatismen, med dess klart annorlunda samhällsanalys än både liberalismen och socialismen, också har en viktig roll att fylla i svensk samhällsdebatt. Boken är utformad som en handbok som är lätt att slå upp i, och här ges också många boktips för den som vill förkovra sig ytterligare inom en viss fråga.

Emil Uddhammar, professor i statskunskap, Axess Magasin:

"...en mycket läsvärd översikt av de konservativa idéernas ursprung och utveckling... den bästa och klaraste presentationen av de konservativa idéerna som utkommit i Sverige på många år."

Johan Sundeen, docent i idéhistoria, Världen idag:

"Främst i de senaste årens rad av facklitterära böcker om konservatism står tveklöst... Söderbaums mycket grundliga översiktsarbete Modern Konservatism..."

Dick Erixon, chefredaktör Samtiden:

"...Söderbaums bok borde finnas med på litteraturlistorna för statsvetenskapliga kurser på universiteten."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Modern konservatism : filosofi, bärande idéer och inriktningar i Burkes efterföljd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bra bild av Konservatismen
  Alexander Embretsen, 18 april 2024

  Använde denna bok som referens bok till mitt examensarbete. Den är lätt att läsa, lätta att hitta i och språket håller en bra nivå. Rik på fakta för fram den på ett bra sätt. Rekommenderar

 2. Bäst i sitt slag
  Mats, 12 februari 2022

  För den som vill läsa en svenskspråkig introduktion till vad konservatism är för något, så är denna bok just nu det bästa som finns att tillgå. Detta eftersom den till skillnad från majoriteten av böcker om konservatism på svenska är skriven av en person som faktiskt är konservativ själv. Det finns dock fortfarande utvecklingspotential, så jag ger inte högre betyg än 4/5, men som sagt är det ändå den bästa boken i sitt slag just nu. Rekommenderas därför!

 3. Bra bok om konservatismen
  F. Sundberg, 5 december 2021

  Få politiska ideologier är omgärdad av så mycket okunskap som konservatismen. Under mina många år som lärare i samhällskunskap har jag stött på de mest märkliga beskrivningar av konservatismen, många gånger kan jag ana att det handlat om att misskreditera en ideologi som man genom sina fördomar har en skev bild av. "konservatismen enligt de konservativa" är Jakob Söderbaums bidrag till det vacuum som omgärdat konservatismen i vårt land under många årtionden. Med ett strukturerat och intressan... Läs hela recensionen

 4. Ögonöppnare
  Kjell-Åke Jönsson, 25 augusti 2021

  Bättre sent än aldrig. Den skulle funnits som en motpol till det oemotsagda socialistiska paradigmet de föregående femtio åren.

 5. Intressant men
  floiden , 18 juli 2021

  En intressant och, som det verkar, vältäckande introduktion till konservativismen för mig som saknar den teoretiska grunden. Tyvärr är den i stunder riktigt onjutbar att läsa. Viljan att vara ett referensverk som man kan dyka in i var som helst gör att referenser, förklaringar och annat upprepas flera gånger vilket förtar upplevelsen vid sträckläsning. Språket är också onödigt högtravande och "gymnasialt" med t.ex ett kraftigt överutnyttjande av ordet "såsom".
  Jag är tacksam att jag läst ... Läs hela recensionen

 6. Bred beskrivning av ett komplicerat ämne
  D Eriksson, 12 maj 2021

  Boken ger en god överblick över konservatismen så som den kan beskrivas i västvärlden idag. Om fler läste den skulle svensk samhällsdebatt bli mer spännande.

 7. Inte läst hela boken
  Nils Jakob Ronquist, 25 februari 2021

  1. Bra inbunden
  2. Bokens upplägg bra med delrubriker, vilket gör att jag kan gå tillbaka och lätt hitta i boken.
  3. konservatism är alltid intressant att läsa och fördjupa sig i
  Hälsningar
  Nils Ronquist kristdemokrat sedan 1966. Kristdemokraterna är ett genuint konservativt parti.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Jakob E:Son Söderbaum