Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
214
Utgivningsdatum
2024-04-17
Upplaga
1
Förlag
Recito Förlag
SAB
Lz Louise, drottning av Sverige,Kc
ISBN
9789177658610

Drottning Louise : som om jag vore något märkvärdigt

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2024-04-17
202
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
1923 gifte sig Louise Mountbatten med kronprins Gustaf Adolf och hennes liv förändrades för alltid. Som svensk kronprinsessa fick hon ett liv i strålkastarljuset, ett liv hon inte hade önskat sig. Under första världskriget hade hon varit Röda Korset-syster och ville hjälpa andra, leva enkelt och tillbakadraget trots att hon föddes som prinsessa av Battenberg. I slutet av kriget tog familjen namnet Mountbatten, Louise svor att aldrig gifta sig kungligt. När hon träffade sin Gusty fick dock principen ge vika för kärleken, hon sade ja trots hans titel - inte på grund av den.
1950 blev Louise drottning av Sverige. För henne var titeln ett privilegium som krävde motprestation, därför arbetade hon så hårt hon kunde och ställde aldrig in uppdrag. Helst verkade hon i det tysta och stod upp för barnen, kvinnofrågan och demokratin. Idag är hon tyvärr ganska bortglömd i det historiska medvetandet trots att hon var landets förra drottning. Visst var hon Sveriges drottning men också styvmor, maka och inte minst - bara Louise.

Lisa Viktorsson är utbildad i historia vid Göteborgs universitet och har arbetat med populärhistoria på olika vis och driver bl. a. Instagramkontot Historiens kvinnor samt podcasten med samma namn.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Drottning Louise : som om jag vore något märkvärdigt
 2. +
 3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 441 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Drottning Louise : som om jag vore något märkvärdigt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Informativ och lärorik biografi
  Marias bokhylla, 12 maj 2024

  [...]

  Lisa Viktorsson har i den här biografin tagit upp, inte bara Louise, utan också flera av de kungligheter som kommer både före och efter henne. Detta görs på ett humoristiskt och väldigt informativt sätt, pedagogiskt och bra och med lagom korta kapitel.

  Jag måste erkänna att jag har väldigt dålig koll på moderna kungligheter i den svenska historien. Vasatiden? Absolut, men efter det är det ett mörkt hål i stort sett. Därför passar den här boken mig så bra. Och jag tycke... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner