Crash course i hur penning och banksystemet fungerar (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
59
Utgivningsdatum
2018-06-01
ISBN
9789177735601
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar (e-bok)

Crash course i hur penning och banksystemet fungerar (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-06-01
69
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Nästan allt i dagens samhälle handlar om pengar. Men vad är pengar och vem skapar dem? På vilket sätt skapas de? Vad är det för något som bankerna lånar ut? Hur kommer det sig att bankerna faller vid finanskriser. Hur kan det komma sig att så många är så skuldsatta? Frågorna är många och det finns nästintill inget skrivet. Svenska Dagbladets fd chefredaktör Hans L Zetterberg skrev 1995, citat:

?Om detta vet vi vanliga medborgare emellertid nästan ingenting. Hur det egentligen går till vet några enstaka politiker, akademiker, bankmän och valutaspekulanter och några centralt placerade ämbetsmän. Finansministern har framgångsrikt idkat ?learning by doing?. Några (antagligen inte alla) i riksbanksfullmäktige kan också besvara frågorna hur pengar skapas och behåller sitt värde. Det finns ingen lärobok i ämnet, ingen skrift i forskningsrådsnämndens publikationer ?Källa? som illustrerar de vetenskapliga kontroverserna om saken. Och i studieförbundens kurskataloger letar man förgäves efter en studiecirkel om hur pengar skapas och värdesäkras. Det verkar vara likadant i andra länder.?

Och det har inte blivit bättre sedan dess ? det är fortfarande lika tyst.

Den här boken är avsedd för att råda bot på denna massiva tystnad samt lättförståeligt försöka förklara mekaniken i penningskapandet. Med många illustrationer förklaras begrepp som reporänta, stibor, clearing etc. Det är min uppfattning att skapandet av pengar är demokratins hörnpelare och att hela penningsystemet måste reformeras och att bankerna måste tas ifrån rätten att skapa ett penningsubstitut från luften som de skuldförslavar resten av samhället med.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Crash course i hur penning och banksystemet fungerar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En bok för att "förändra världen"

    Michael Thudén tillämpar en sorts medveten naivitet, som gör bankernas trix tydliga, begripliga för en lekman.
    Det finns mycket humor och aha-upplevelse i detta.
    Vet inte vad detta kan leda till, om Michael får fortsätta att applicera sitt retoriska sprängmedel?
    Förmodligen till reformer, ett stabilare ekonomiskt system!

Visa alla 1 recensioner