Imperiernas fall : från Akkad till USA (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
442
Utgivningsdatum
2022-03-01
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
233 x 158 x 32 mm
Vikt
776 g
SAB
K,Ocga
ISBN
9789177751588
Imperiernas fall : från Akkad till USA (inbunden)

Imperiernas fall : från Akkad till USA

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-03-01
229
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Imperiernas fall : från Akkad till USA Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Stormakter har förundrat människor ända sedan dessa först bredde ut sig över jorden för tusentals år sedan. Samtliga historiska imperier har förr eller senare fallit: assyrier, babylonier, romare, perser, araber, kineser, mongoler, britter, tyskar, frans män och även svenskar har byggt upp stormakter, underku vat grannar och spritt ideologier och kultur till omvärlden bara för att sedan mista nästan allt.

Inget imperium har varat för evigt. Men varför har de fallit? Under de senaste seklerna har oändligt stor forskarmöda ägnats frågan om varför de romerska kejsarnas välde, antikens mäk tigaste imperium, gick under, och slutsatserna har pekat åt vitt skilda håll.

Den här boken tar ett hel hetsgrepp på imperier från det mesopotamiska Akkad till USA under Trump och Biden. Hur har imperier konstruerats och vidmakthållits, vilka brister har frambesvurit deras fall och hur har makten utvecklats och konfronterat kriser? Detta är erfarenheter vi inte har råd att ignorera.

"Att däremot studera varför ett rike föll och försöka förstå de bakomliggande orsakerna är både möjligt och intressant. En som gör just detta är Dick Harrison, som i sin nya bok Imperiernas fall från Akkad till USA (Ordfront) på drygt 400 sidor skildrar imperiers fall genom världshistorien. Det är ett till synes omöjligt uppdrag, men Harrison löser utmaningen genom att inte förlora sig i för mycket detaljer. Med väl valda exempel skildrar han översiktligt ett stort antal mäktiga rikens fall, men gör samtidigt djupdykningar i vissa av dem och bjuder på reflektioner som hjälper läsaren att se det allmängiltiga i det specifika. (...) Samtidigt är det ett lyckat grepp att svepa över historien och ta fasta på vad som är det återkommande i så många imperiers fall. På så sätt framträder ett mönster" SVD, Kristian Göransson

"Det är bra att Harrison inte begränsar sig till Sydeuropa och Mellanöstern utan även tar upp till exempel mayariket." Aftonbladet, Kalle Holmqvist

"Varför och hur ett imperium faller är en komplex historia, visar historikern Dick Harrison med sin nya bok "Imperiernas fall", och det som brukar viftas med som förklaringar som att dekadensen tar över och försvagar ett samhälle är mest en rökridå som skymmer sanningen. (...) Dick Harrison visar en imponerande kunskap och bredd när han i detalj redogör för maktstrider som har samlat damm i tusentals år." Hudiksvalls Tidning, Kristian Ekenberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Imperiernas fall : från Akkad till USA
 2. +
 3. Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fienden : Sveriges relation till Ryssland från ... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Imperiernas fall : från Akkad till USA. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Väldigt mycket historiska namn
  Anders Larsson, 8 mars 2023

  Har inte läst hela boken. Den är mastig. Det är hur mycket namn på historiska personer som helst. Det är inte så mycket strategi. Mycket konstateranden och ond bråd död. Mycket krig. Inga bilder med kartor som visar var de olika områdena låg det saknar jag. Man blir lite osäker då det är gamla områden

 2. Intressant ansats
  Bengt, 13 april 2022

  Harrison som vanligt källkritisk och saklig, men denna gång inte riktigt i nivå med vad han tidigare producerat då framställningen känns lite rörig och lite för detaljrik stundtals. Man tappar lätt greppet om de stora linjerna.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Dick Harrison