Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
348
Utgivningsdatum
2021-08-17
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
215 x 140 x 27 mm
Vikt
510 g
SAB
Hc
ISBN
9789177751779
Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader (inbunden)

Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader

(50 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-17
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vad sker i psyket när en människa drabbas av sjukdom? Man börjar ofta minnas barndomen, i Göran Greiders fall en rätt så typisk arbetarklassuppväxt i Vingåker. Under hösten 2020 åkte han in och ut på sjukhus och kring nyår fick han en cancerdiagnos. Under hela denna tid har han skrivit, ofta i sjuksängen, och format en historia om sjukdom och minne i brutna rader. Det är en enkel berättelse i korta stycken där ett liv skärskådas mer självutlämnande och uppriktigt än tidigare i Greiders skönlitterära verk.

Barndomsbrunnen är ingen utpräglad eländeshistoria cancerbehandlingarna är numera fantastiska och de goda prognoserna borde ta bort en del skräck från den laddning som ordet cancer alltid haft. Men den tuffa cellgiftsbehandlingen och ångesten inför all ovisshet är förstås närvarande. Ändå finns här humorn, de färgstarka minnesbilderna men också en resolut idé om att minne och klasserfarenhet är djupt förbundna med varandra. Existens och politik går hand i hand i en bok som med lätt anslag tar sig igenom svåra ting.

"Det anmärkningsvärda när Greider nu skriver in sig i den litterära traditionen av sjukdomsberättelser är att han gör det så helt utan pretentioner. (...) Det jag tar med mig från Barndomsbrunnen är därför en paradoxal, sprudlande livsglädje; det var sällan jag läste en sjukdomsskildring där ordet sol är så frekvent förekommande, eller där det uttrycks en sådan eufori över att få äta ett wienerbröd eller koka ett ägg eller titta på en utslagen påsklilja eller umgås med ett husdjur. Boken formas till ett starkt och ärligt uttryck för tacksamhet över att vara vid liv, dessutom i en tid och plats där allvarliga cancersjukdomar går att överleva." Expressen, Jens Liljestrand

"Det är mycket fint, starkt, berörande." Femina, Kenneth Gysing

"(...) med Barndomsbrunnen formas Greiders stil och språk till något helt eget. En sårbar kraft tillvriden av situationen, en andning vid dödsrikets kant. (...) Men här, i den utlämnande balansgången mellan livet, uppstöttat av piller och slangar och icke-livets tomhet, brinner så hans text klar. Tydligare, didaktisk, mer smärtsam och livsnödvändig. Vilket gör Barndomsbrunnen till hans främsta diktverk." Kristianstadsbladet, Henric Tiselius

"Det finns texter i boken med sällsam lyskraft: de tillhör det bästa han har skrivit." Svenska dagbladet, Yukiko Duke
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader
 2. +
 3. Stugland : en berättelse om Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stugland : en berättelse om Sverige av Göran Greider (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En tröstebok
  Christer Öhman, 3 april 2023

  Greider fångar med några få rader människans villkor när allting ställs på sin spets i samband med en allvarlig sjukdom.

 2. Välskriven men med ett något tillgjort språk
  Gunnar Victor (Sollentuna), 28 juni 2022

  Mycket detaljer kring Görans sjukdom och dess behandling, som fyllde mig med både obehag och hopp. "Banrdomsbrunnen" är titeln till en dikt i bokens slut, som består av ett antal dikter som är löst kopplade till övrigt innehåll.

 3. En bok att älska !
  LottaW, 7 april 2022

  Sträckläste denna bok. Imponeras av Greiders humor och optimism även i de svåraste lägen. Vi delar samma uppväxt i Vingåker och jag kan identifiera mig med mycket i barndomsskildringen. En älskansvärd bok.

 4. Om sjukdom och sjukhus
  Anna Birgitta (Dalarna), 1 april 2022

  Naturligtvis mycket bra eftersom Greider alltid skriver så bra att det är omöjligt att inte beröras. Sjukdomen är något som vi alla har någon relation till. Antingen är vi drabbade eller rädda för att bli det. Utan tvekan en mycket stark berättelse.

 5. Vardagsnära, berör både genom innehåll och språk
  Gunilla Stenkula, 7 mars 2022

  Tyckte jättemycket om Barndomsbrunnen. Inte hunnit läsa mer än ca 50 sidor. Det verkar som den ska få ta tid för varje sida. Innehåll och språk korresponderar på obeskrivbart sätt. I min läsgrupp läste vi högt för varann. Den grep tag och vi vill fortsätta att läsa boken.

 6. En personlig bok som berör på djupet
  Rune Liljenrud, 14 februari 2022

  Göran Greider har utgivit ett imponerade stort antal diktsamlingar, debatt- och essäböcker, nu senast "BARNDOMSBRUNNEN - En historia om sjukdom och minne i brutna rader". Kanske är denna självbiografiska bok från sjukbädden hans mest personligt fördjupande. "Det är genom att berätta om sig själv vi kan börja se och förstå andra. En akt av solidaritet", skriver han. Boken griper starkt läsaren och stimulerar till ett mera systematiskt studium av Göran Greiders texter och av allt som han ger i... Läs hela recensionen

 7. Berör på djupet
  Per Duregård, 4 oktober 2021

  Göran Greider har skrivit en bok om sin tid som sjuk i leukemi.
  Han tar oss med in i sjukrummet och väjer inte för de mest intima kroppsliga skildringar av undersökningar och åkommor.
  Men vi får också följa med på hand djupdykning ner i Barndomsbrunnen.
  Liggande där i sjuksängen, uttröttad och medicinerad framkallar han minnen från en svunnen tid. Nostalgiskt javisst, och perfekt för en som liksom jag är årsbarn med författaren; men vi får följa med på en resa som för åtminstone m... Läs hela recensionen

 8. En bok att komma till ro i
  Pia, 28 september 2021

  Jag sträckläste boken. Älskar språket och tankarna. Jag gillar den här typen av böcker och kan rekommendera den här - speciellt till alla som är i rätt ålder - mycket igenkänning i beskrivningarna av uppväxten =).

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Göran Greider