Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2023-05-09
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form) / Lein, Cato (foto) / Bibi, Mona (foto) / Nanish, Shereen (foto)
Dimensioner
220 x 170 x 24 mm
Vikt
663 g
SAB
Koa.5
ISBN
9789177753377
Nakba : katastrof inför våra ögon (inbunden)

Nakba : katastrof inför våra ögon

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-05-09
239
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I slutet av 1940-talet fördrev Israel närmare en miljon palestinier från sina hem. De stora städerna tömdes på sin arabiska befolkning, nyanlända judiska invandrare flyttade in i deras ställe. 500 palestinska byar försvann från kartan och ersattes av 350 nya israeliska bosättningar

I Nakba: Katastrof inför våra ögon har Bernt Hermele samlat 65 palestiniers berättelser. Det är vittnesmål från rika och fattiga, från välbärgade kvarter och eländiga flyktingläger. Berättelserna är insamlade från ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem, men också från Jordanien, Libanon, Sverige och Israel.

Genom dessa historier kan vi börja förstå vidden av den mänskliga katastrof som Israel genom ockupation, kontroll, åtskillnad och gettoisering utsatt och utsätter ursprungsbefolkningen för. På Västbanken, som i boken bär sitt arabiska namn Aldaffah Algharbiah, är våldet hela tiden närvarande.

Nakba: Katastrof inför våra ögon är ett oerhört viktigt vittnesmål om konsekvenserna av kolonisation, men också en berättelse om motstånd. När husen raserats och kartorna och skolböckerna ändrats blir själva minnet i sig en motståndshandling.

"...utsikterna är små för en bestående fred i vår tid. I stället rullar Nakban vidare. Det förvandlar Hermeles och Leins bok från en dokumentation av en viss historisk händelse till en politisk och kulturell hjälteinsats i dag." Aftonbladet, Petter Larsson

"Ett stordåd som skildrar palestiniers stora trauma" Sydsvenskan, Maria Küchen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nakba : katastrof inför våra ögon
 2. +
 3. Völsungasagan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Völsungasagan av Katarina Harrison Lindbergh (inbunden).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nakba : katastrof inför våra ögon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Alla bör läsa! Briljant!
  Vide, 9 december 2023

  Det här är en helt enastående bok. Så viktig, gripande och nödvändig. Jag skulle rekommendera alla att läsa den. När jag skriver den här recensionen har folkmordet på palestinier, Nakba 2023, pågått i över 60 dagar. För den som vill lära mer om bakgrund och historia är detta essentiell läsning. Utan tvekan en av årets absolut viktigaste böcker.
  Skulle önska att den delades ut och vore obligatorisk läsning i alla landets skolor.

 2. NAKBA, Mycket viktig bok
  Göran Vogel-Rödin, 30 maj 2023

  Boken handlar framför allt om Nakba den fördrivining av Palestinier som Sionisterna genomförde 1948 och som fortfarande pågår. Bokens betydelse ligger i vikten av att att höra den andres berättelse och se den andres smärta. Berättelsen om staten Israels tillblivelse har skrivits av Sionisterna och staten Israel - inte av de som drabbats. Denna bok är ett bidrag till att ge en bredare och djupare bild av palestiniernas historia. Boken borde läsas av alla.

Visa alla 2 recensioner