Tre tal mot arianerna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
94
Utgivningsdatum
2017-06-28
Upplaga
1
Förlag
Artos & Norma Bokförlag
Översättare
Olof Andrén
Medarbetare
Åkerlund, Magnus (form)
Dimensioner
210 x 145 x 7 mm
Vikt
158 g
SAB
Cj.2
ISBN
9789177770084
Tre tal mot arianerna (häftad)

Tre tal mot arianerna

(1 röst)
Häftad Svenska, 2017-06-28
169
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Kyrkofadern Athanasios (298373), biskop av Alexandria, hör till en av den tidiga kyrkans främsta gestalter. Han är mest känd för att han mot arianismen höll fast vid att Sonen är av samma gudomliga väsen som Fadern. Arianerna menade nämligen att Sonen (Jesus Kristus) är ett skapat väsen, den första och högsta av alla skapade varelser, men inte Gud.
Tre tal mot arianerna ingår i den kamp för kyrkans tro som Athanasios drev envist och med stor teologisk kunnighet i efterdyningarna av konciliet i Nicea 325, sammankallat av kejsar Konstantin. Där hade man bestämt tagit avstånd från arianismen och avsatt Areios. Men det blev också inledningen till en fortsatt strid där det en tid såg ut som om arianismen skulle få fullständigt övertag. När heresier tidigare avvisats var kampen snart över. Men den arianska striden kom i en ny situation som präglades av att den kristna tron hade blivit rikets religion, och därmed kom kejsaren att öva ett stort och ibland avgörande inflytande. Detta kom att prägla Athanasios levnad och kamp i hög grad.
Av Athanasios har förut utkommit i svensk översättning Antonios liv, Artos 1991, ny upplaga 2004, Mot hedningarna och Om inkarnationen, Artos 2006.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Athanasios Av Alexandria

  • Mot hedningarna och Om inkarnationen

    Athanasios Av Alexandria

    Athanasios av Alexandria (ca 298-373) hör till den kristna historiens främsta gestalter. Skriften Mot hedningarna - Om inkarnationen skrev han i mycket unga år, innan han blivit känd och kontroversiell, men i skriften finner vi redan drag som åter...