Stasiland (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2018-06-18
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Moa-Lisa Björk
Originaltitel
Stasiland
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
235 x 170 x 30 mm
Vikt
597 g
SAB
Kfah.55,Oepb-fah: Ministerium für Staatssicherheit
ISBN
9789177792529

Stasiland

(10 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-06-18

Slutsåld

När Berlinmuren föll 1989 upphörde Östtyskland att existera, och den hemliga polisens högkvarter förvandlades som över en natt till museum. Men minnena och följderna av Stasis terror levde vidare. De forna östtyska invånarna, varav en av femtio varit angivare, bar på en mängd historier som länge hade tystats ner.

Anna Funder träffar Miriam, som i sextonårsåldern varit nära att starta ett tredje världskrig, besöker den man som drog linjen längs vilken Berlinmuren byggdes, och festar med östblockets legendariske Mik Jegger , som av myndigheterna en gång fått höra den märkliga sanningen att han inte längre existerade. Funder intervjuar även före detta Stasimedarbetare, som hon får kontakt med via en annons i en dagstidning.

Stasiland visar att god, originell rapportering fortfarande är möjlig. En hjärtkrossande vackert skriven bok.
Guardian

Anna Funder undersöker, på det mest mänskliga och känsliga sättet, liv som fördärvats av östtyska Stasi. Hon ger tidigare Stasiagenter en möjlighet att reflektera över sina gärningar, och finner till sin och vår bestörtning att de inte har lärt sig något alls.
J. M. Coetzee

Stasiland är en lysande skildring av det passionerade sökandet efter en brutal historia som samtidigt håller på att förloras, glömmas bort och förstöras. Den är ett mästerligt stycke grävande undersökning, skriven nästan som en roman, med en perfekt blandning av medkänsla och distans.
Sunday Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Stasiland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket viktig bok!
  Lena Björkander, 5 oktober 2020

  Läs och begrunda. Stasiangivare som känner sig bekräftade när de anger sina landsmän.
  Tänk på vårt Stasi, Näthatsgranskarna bl.a. Eller personer som ser till att få sina lärare på Universiteten sparkade.

 2. DDR
  Ola Stefan Göransson, 22 januari 2019

  En mycket bra bok om olika livsöden i gamla DDR. Det som gör boken extra jobbig att läsa, men desto mer nyttig är att man kan förstå hur människor tystas och åsikter formas bara genom social kontroll. Yttrandefrihet är inte bara en fråga om legal sådan utan även en social. Om du är obekväm blir du av med jobbet... samma hände i USA på 50-talet och till viss del i dagens Sverige

 3. En levande beskrivning av livet i det tidigare DDR
  Göran Lindblom, 20 augusti 2018

  Det har skrivits många böcker utifrån olika infallsvinklar om det tidigare DDR. Denna bok, som ger en levande beskrivning av ett antal människoöden, har verkligen saknats.
  Skriven av en mycket kunnig och erfaren person på ett initierat och spännande sätt. Boken står över de flesta tidigare verken, som alltför ofta radar statistik och utdrag ur dokument. Den här boken står ut på många olika sätt. Rekommenderas.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Anna Funder