Livsöden i Finlands bortglömda fångläger (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2018-09-07
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Mattias Huss
Originaltitel
Vihan ja rakkauden leikit. Kohtalona 1930-luvun Suomi
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
217 x 142 x 25 mm
Vikt
498 g
SAB
Lz Tuomainen, Lauri
ISBN
9789177792536
Livsöden i Finlands bortglömda fångläger (inbunden)

Livsöden i Finlands bortglömda fångläger

(6 röster)
Inbunden,  Svenska, 2018-09-07
189
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1925 reste Lauri Tuomainen, författarens morfar, full av förhoppningar till Sovjetunionen och antogs vid officersskolan i Leningrad. Men han vantrivdes och återvände besviken hem. Efter en lång rättsprocess fängslades han 1928 i ett och ett halvt år i det fruktade tvångsarbetslägret Dragsvik, och radikaliserades. 1930 infördes lagar i Finland som kriminaliserade all kommunistisk verksamhet.
Lauri dömdes för andra gången 1932 till ytterligare sju år i Dragsvik, där fångvaktarna var organiserade högerextremister. Motsättningarna var hårda och våldsamma.
Livsöden i Finlands bortglömda fångläger är en drabbande skildring av de mörka mellankrigsåren och av människor vars ideal och drömmar krossades.

Det är en mycket ambitiös genomgång, massor av arkivmaterial har plöjts igenom och redovisas. Det ger en inblick i en för Finland skamlig tid Norrländska Socialdemokraten

Kähkönen nöjer sig inte med vilken semi-fiktion som helst, utan gräver ner sig i tidsperiodens memoarer, utredningar och arkiv. Greppet är perfektionistiskt och djupgående
Helsingin Sanomat

Som läsare sugs man in i historien.
Turun Sanomat

Utöver sin morfars självbiografiska texter använder hon sig av ett rikt arkiv- och omfattande litteraturmaterial, kopplar det privata till det allmänna och skapar en tidsbild som i sin brutalitet och våldsamhet är okänd för många läsare.
Ilkka

"Verket inrymmer mycket nytt faktamaterial om mindre kända delar av Finlands historia."
Vasabladet

SIRPA KÄKHÖNEN (f. 1964) är författare till ett flertalromaner och fackböcker. Hon ärordförande för Finlands PEN och finska författarförbundet. Lind & Co har tidigare givitut hennes roman Granitmannen, som nominerades både till Finlandiapriset och Nordiskarådets litteraturpris.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Livsöden i Finlands bortglömda fångläger
  2. +
  3. Den glömda armén : Norge - Sverige 1939-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den glömda armén : Norge - Sverige 1939-1945 av Anders Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sirpa Kähkönen