Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2018-07-30
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
222 x 145 x 15 mm
Vikt
391 g
SAB
Lz Schwarze, Erika,Kc.54
ISBN
9789177793878
Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige (inbunden)

Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-07-30
179
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Den unga tyskan Erika Schwarze reser från Berlin till Stockholm i januari 1942 för att tjänstgöra på tyska legationens militära underrättelseavdelning. Snart kommer hon i kontakt med den svenska hemliga underrättelsetjänsten, C-byrån, som hon börjar samarbeta med. Hon blir svensk spion och får kodnamnet Onkel.
Schwarze medverkar till att C-byrån kan avslöja svenska naziagenter och hon förser underrättelsetjänsten med telegram i klartext så att koden för meddelanden mellan tyska legationen i Stockholm och Abwehr och Gestapo i Berlin hela tiden är aktuell. Men agerandet är inte riskfritt. Hon kan när som helst bli gripen av Gestapo. I september 1944 tvingas hon gå under jorden med hjälp av svensk säkerhetspolis. Schwarzes Kodnamn Onkel är spännande som en agentroman.

ERIKA SCHWARZE (1917 2003) var antinazist, och under senare delen av andra världskriget stationerad på tyska legationen i Stockholm. Hennes memoarer, Kodnamn Onkel, som först gavs ut 1993, ger en unik inblick i spionernas huvudstad, krigsårens Stockholm.

JAN BERGMAN, som har skrivit för-och efterord, är författare och tv-producent. Under 1980-talet intervjuade han Schwarze vid flera tillfällen. Tidigare har han utgivit Sekreterarklubben om den svenska underrättelsetjänsten under kriget, samt romanen Sally och Nazistligan, med verklighetsbakgrund i efterkrigstidens Stockholm.

en ytterst klarsynt och givande beskrivning av livet i Stockholm under andra världskriget, sett ur en ung och attraktiv kvinnas synvinkel.
Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige
 2. +
 3. Tyska orden : Nordens korsriddare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyska orden : Nordens korsriddare av William Urban (inbunden).

Köp båda 2 för 355 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som avslöjade nazisterna i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. rekomenderas
  grefstadius, 14 augusti 2018

  bra bok ska läsas med eftertanke ,och med bergmans för och efterord gör att man vill veta mer om vad som tilldrogs sig under och efter kriget

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Erika Schwarze

 • Kodnamn Onkel

  Erika Schwarze

  Den unga tyskan Erika Schwarze reser från Berlin till Stockholm i januari 1942 för att tjänstgöra på tyska legationens militära underrättelseavdelning. Inom kort kommer hon i kontakt med den svenska hemliga underrättelsetjänsten, C-byrån, som hon ...

 • Public Opinion and Political Response in Palestine

  Erika Schwarze

  The 2006 elections for the Palestinian Legislative Council, the first in which both Fatah and Hamas fielded candidates, resulted in a resounding victory for Hamas. Winning 74 out of the 132 seats (compared to Fatah s 45), Hamas election strategy h...

Bloggat om Kodnamn Onkel : den kvinnliga spionen som...