Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
857
Utgivningsdatum
2018-05-11
Förlag
Modernista
Översättare
Daniel Brick
Illustratör/Fotograf
Josef Lada
ISBN
9789177810186
Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget (e-bok)

Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-05-11
89
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»Vår tids enda riktigt stora folkliga roman.« | Bertolt Brecht

Den tappre soldaten ?vejks äventyr under världskriget [1923] bygger till stor del på den tjeckiske författaren Jaroslav Ha?eks egna erfarenheter från Första världskriget. Han skickades till fronten för kejsardömet Österrike-Ungern, men blev snabbt tillfångatagen - och bytte sida. Han slogs i stället mot det habsburgska imperiet, i en tjeckisk legion av Rysslands armé, innan han också tog värvning i Röda armén 1918. Oviljan att slåss för sitt hemland skildras i romanen tvärtemot som gränslös lojalitet. Den gode soldaten Josef ?vejk överlever kriget genom sin geniala inkompetens. ?vejk motarbetar alla order han får - genom att följa dem bokstavligt in absurdum. Till synes oavsiktligt utmanar han det system som det är meningen att han ska försvara.

Den tappre soldaten ?vejks äventyr under världskriget, utgiven postumt, hör till klassikerna som den första stora antikrigsromanen och är i dag översatt till närmare 60 språk.

Här i svensk översättning av Daniel Brick.

JAROSLAV HA?EK [1883-1923], född i Prag, då i kejsardömet Österrike-Ungern, var en tjeckisk författare, journalist, humorist, satiriker, anarkist och sedermera socialist. Hans roman Den tappre soldaten ?vejks äventyr under världskriget [Osudy dobrého vojáka ?vejka za sv?tové války, 1923], postumt utgiven, är ett mästerverk i sin vilda blandning av stilar och tekniker, som satir, grotesk, ironi, parodi och svart humor; kollage, anekdoter, fragment och en effektfull mix av det historiska och det triviala. På trettiotalet hörde romanen till de självklara inslagen i Nazitysklands bokbål. Till författare som hyllat boken hör Jorge Luis Borges och Bertolt Brecht.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Pladdrig och långdragen
    Rolf Berg, 6 augusti 2020

    Det här är en av de mest pladdriga och långdragna böcker jag någonsin läst. Det tog mig evigheter att läsa ut den eftersom jag inte mäktade med mer än några sidor åt gången. Romanen består i huvudsak av att soldaten Svejk berättar hundratals anekdoter, sanna och osanna. Handlingen i övrigt rör sig framåt i snigeltakt. Kanske är den välskriven men det går inte att utröna p.g.a att man ständigt tappar fart av alla anekdoter. Att romanen dessutom är oavslutad p.g.a. Haseks död gör inte upplevelsen roligare.

Visa alla 1 recensioner