Vår fotboll ; Världens industri (Box) (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Vår Fotboll Världens Industri (del 1)
Antal sidor
671
Utgivningsdatum
2018-06-18
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
219 x 146 x 64 mm
Vikt
1223 g
SAB
Rbbaa
ISBN
9789177813156
Vår fotboll ; Världens industri (Box) (inbunden)

Vår fotboll ; Världens industri (Box)

Inbunden Svenska, 2018-06-18
243
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Det finns fotboll och så finns det fotboll. Dels finns ju idrotten som vi har vuxit upp med, den som förblir fast förankrad i de glesa gräsrötterna på den leriga lilla planen i kvarteret. I mångt och mycket känner vi fortfarande igen vår svenska fotboll här på hemmaplan. Våra stjärnor går fortfarande att nå fram till, våra biljetter går ännu att ha råd med och våra klubbar förblir alltjämt medlemsstyrda.

Erik Nivas Vår fotboll handlar om den här samhällsförankrade folkrörelsen.
Men sedan finns ju även industrin som koloniserat världen, fotbollsmonstret som vuxit sig så stort och mäktigt att ingen längre verkar kunna kontrollera det. Högt ovanför verkligheten svävar Cristiano Ronaldo med sin maximalgroomade berömdhet och Neymar med sina obegränsade gulfstatsmiljarder. Den som skildrar dagens yppersta toppfotboll måste berätta om nöjeskonglomerat, oljefonder och geopolitik.

Erik Nivas Världens industri handlar om denna galaktiska glamourvärld.
Men framför allt skildrar de här två böckerna den snabbväxande klyftan mellan den ena och den andra fotbollen, mellan idrotten och industrin.
Ska vi tro Erik Niva är vi på väg mot en fotboll där rik aldrig längre möter fattig, där de små skrällagen aldrig ens får chansen att skriva några sagor eftersom de alla mäktigaste stängt in sig i en sluten, världsomspännande superliga. Senast Malmö FF spelade mot Real Madrid förlorade de med 8 0. De kommer knappast någonsin hinna möta dem igen. Den tiden är på väg att ta slut framför våra ögon precis här och just nu.

Vår fotboll och Världens industri är skildringar av en skiktad och splittrad fotbollsvärld vid brytpunkten, av de sista åren innan vi slutligen spränger den rangliga hängbron över helvetesgapet. Här finns de karaktäristiska reportagen och personporträtten, men här finns också en övergripande teckning av något stort och viktigt som är på väg att ta slut och försvinna. I över 150 år har det funnits en sport med namnet fotboll. Nu måste den lära sig att samexistera med sin svåraste motståndare - en kraftfull kolonisatör som också kallas fotboll.

ERIK NIVA [f. 1978] är en svensk sportjournalist på Sportbladet och Viasat Fotboll. Niva har tilldelats Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden 25 gånger, vunnit Publicistklubbens pris Guldpennan och blivit utsedd till Årets sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Niva