Av de 'fyra stora' i Sverige under femtio- och sextiotalet (Stieg Trenter, Maria Lang, Vic Suneson och H.-K. Rönblom) är Rönblom min favorit. - Lotta Olsson, DN
Glasbruket i fabrikssamhället Komosse lever på lånad tid och de tre arvingarna återvänder hem för att finna en lösning på de ekonomiska problemen. Dottern MacKenzie vill sälja den stora bruksvillan och rekonstruera glasbruket, en idé de andra två syskonen ställer sig emot. Glasmästaren Arklin är övertygad om att konstglas är framtiden, och har blåst en figur - en Pajazzo - som han ger till direktören.
Inför en middag med en möjlig köpare gör brodern Augustin entré med operasång innan han sjunker ihop - död - mitt framför ögonen på de andra. Paul Kennet blir ombedd att undersöka dödsfallet. Kan det verkligen vara så att Augustin dog av en spruta med B-vitamin?
H.-K. RÖNBLOM [1901-1965] var en av de verkligt stora svenska kriminalförfattarna på femtio- och sextiotalet. Samtidigt var han journalist och politisk redaktör, bland annat på Aftonbladet. Hans böcker är skarpa, syrliga skildringar av dåtidens Sverige såväl som spännande pusseldeckare i Agatha Christie-traditionen.