Skylla sig själv: En bok om våldtäkt (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2018-07-23
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
102 g
ISBN
9789177813767
Skylla sig själv: En bok om våldtäkt (pocket)

Skylla sig själv: En bok om våldtäkt

(1 röst)
Pocket Svenska, 2018-07-23
59
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Med anledning av Susan Brownmillers omstörtande bok om våldtäkt i USA och Vietnam, Against Our Will: Men, Women and Rape, ber den svenska journalisten Maria-Pia Boëthius sina chefer på tidningen Expressen om att få skriva i ämnet. De säger ja och hon får sex veckor på sig att gräva.
Boëthius stöter då på sexualbrottsutredningens betänkande »Sexuella övergrepp«, SOU 1976:9. En kommitté bestående av sju män och en kvinna vill i grumligt kölvatten av den Sexuella revolutionen avdramatisera samhällets syn på sexualitet, exempelvis genom att ändra lagar om våldtäkt. Staten är på väg att statligt sanktionera uppfattningen att vissa våldtäktsoffer har sig själva att skylla. Boëthius artikelserie i Expressen väcker stor uppmärksamhet, ger upphov till demonstrationer, och lagförslaget skrotas så småningom.
Kvinnors berättelser om övergrepp strömmar under tiden in till Maria-Pia Boëthius. Vittnesmålen ligger till grund för boken Skylla sig själv: En bok om våldtäkt [1976] i dag en klassiker i reportagegenren, som i och med Metoo-rörelsen kan läsas i ett nytt ljus.
Med ett nyskrivet förord av författaren.

 

MARIA-PIA BOËTHIUS [f. 1947] är en svensk författare, journalist och feministisk debattör. Skylla sig själv: En bok om våldtäkt [1976] var hennes debut som författare. Boken startade en debatt om offrets roll i våldtäkter och fick betydelse för den lagstiftning om våldtäkter som kom 1984.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skylla sig själv: En bok om våldtäkt
  2. +
  3. Djupa sår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Djupa sår av Cathy Glass (inbunden).

Köp båda 2 för 248 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria-Pia Boëthius